maandag, 8. september 2008 - 9:16

Minder gebruik gastouder-opvang door kabinetsplannen

De helft van jonge werkende gezinnen die voor de kinderopvang gebruik maakt van gastouderopvang zegt minder te gaan werken of te stoppen als de kabinetsplannen worden doorgevoerd.

Bijna één op de vijf gezinnen zegt dat één van de ouders zal moeten stoppen met werken. Dat blijkt uit onderzoek van Vyvoj in opdracht van het Platform Kwaliteit Gastouderopvang en de Gastouderacademie onder ruim 2400 jonge gezinnen die gebruik maken van gastouderopvang en 986 gastouders.

Voor veel jonge gezinnen is de huidige gastouderopvang cruciaal voor het besluit dat beide ouders werk en gezin combineren. Bijna 40 procent van de ondervraagde ouders met jonge kinderen is door het gebruik van gastouderopvang in de afgelopen twee jaar meer werken.

Uit het onderzoek blijkt dat bijna de helft van de gastouders (45,1 procent) aangeeft te stoppen met het bieden van gastouderopvang als de kabinetsplannen doorgaan. De belangrijkste reden om te stoppen is de inperking van het fiscaal maximum uurtarief naar 2,50 euro per kind.

Alleen de gastouders die uitsluitend kinderen van familie of bekenden opvangen zeggen gastouder te blijven als de voorgestelde maatregelen doorgevoerd worden.
Provincie:
Tag(s):