donderdag, 5. juni 2008 - 15:39

Minder overtredingen illegale arbeid

Amsterdam

Bij de controles op illegale arbeid trof de Arbeidsinspectie in 2007 minder overtredingen aan dan in de jaren ervoor. Verder waren er vorig jaar bij ruim de helft van de geïnspecteerde bedrijven één of meer tekortkomingen op het gebied van de arbeidsomstandigheden. Het optreden van de Arbeidsinspectie blijkt effectief: bij hercontrole zijn de problemen bijna altijd opgeheven. Dit blijkt uit het jaarverslag van de Arbeidsinspectie over 2007.

Het verslag laat zien dat de aanpak van illegale arbeid vruchten afwerpt. Het aantal overtredingen daalde, van 25 procent van de geïnspecteerde bedrijven in 2005, tot 23 procent in 2006 en 18 procent in 2007. Voor een deel komt dit door het vrije verkeer van werknemers, waardoor bijvoorbeeld Polen hier legaal kunnen werken. Strenge controles en hoge boetes spelen eveneens een rol.

Zo is ook in de Chinese horeca de illegale arbeid afgenomen: bij controles in 2005 fraudeerde de helft, vorig jaar was dit 29 procent. In de land- en tuinbouw is het percentage overtredingen gedaald tot 13 procent. In de bouw doet zich een verschuiving voor naar illegaal werkende Bulgaren en Chinezen. De laatsten werden aangetroffen bij controles in wokrestaurants waar verbouwingen plaatsvonden. In totaal deelde de Arbeidsinspectie vorig jaar voor 49 miljoen euro boetes uit wegens illegale arbeid.
Provincie:
Tag(s):