vrijdag, 4. juli 2008 - 10:04

Minder telefooncellen in het straatbeeld

Den Haag

KPN gaat het aantal telefooncellen in ons land terugbrengen. Dat heeft staatssecretaris Heemskerk vrijdag 4 juli 2008 aan de Tweede Kamer gemeld. Het besluit is genomen na uitgebreid onderzoek en overleg met onder andere de ouderenorganisatie ANBO, de Consumentenbond en de Chronisch Zieken- en Gehandicaptenraad.

De plannen betekenen niet dat de telefooncel volledig zal verdwijnen. Op drukke locaties zoals stations blijven telefooncellen staan. KPN overlegt met individuele gemeenten over welke cellen wel en welke zeker niet kunnen verdwijnen, bijvoorbeeld omdat bepaalde groepen zoals ouderen er veel gebruik van maken.

KPN moest tot op heden volgens de wet zorgen voor één telefooncel per 5.000 mensen in plaatsen met meer dan 5.000 inwoners. Het gebruik van telefooncellen daalde de afgelopen jaren echter fors. Tussen 2000 en 2006 nam het aantal belminuten vanuit telefooncellen met ongeveer 76 procent af.

Mobiele telefoon
De functie van de telefooncel is inmiddels grotendeels overgenomen door de zeventien miljoen mobiele telefoons in Nederland. 95 procent van de Nederlanders gebruikt de cellen nooit meer. Door deze ontwikkelingen liepen de kosten en administratieve lasten voor KPN steeds verder op. KPN maakte dan ook bij Economische Zaken kenbaar de bestaande wettelijke verplichtingen te willen opzeggen.
Provincie:
Tag(s):