vrijdag, 11. juli 2008 - 10:17

Minder TV kijken meer boeken lezen

Amsterdam

Ruim 65% van de Nederlanders kijkt in de zomer minder televisie dan anders. Bijna de helft is niet gecharmeerd van de TV programmering in de zomermaanden en kijkt daarom minder vaak. Dat concludeert mediawinkel bol.com in haar Zomertijd Onderzoek dat het bedrijf vandaag publiceerde. 42% van de ondervraagden leest meer boeken in de zomer, bijna een vijfde deel sport meer. Daarnaast zegt meer dan een derde er vaker op uit te gaan met de kinderen en 30% eet vaker buiten de deur. Ook vrienden krijgen zomers meer aandacht.

Als Nederlanders in de zomer dan toch TV kijken, willen ze vooral zelf bepalen wat ze kijken en niet afhankelijk zijn van de zomerprogrammering. Zo ziet bol.com in de verkoopcijfers een significante stijging van TV series op DVD die zomers niet worden uitgezonden. Populair zijn lopende series als Heroes, All Stars, McLeod's Daughters, Grey's Anatomy en House M.D..

Eindelijk meer tijd (51%) en lekker in de zon lezen (54%) zijn de belangrijkste redenen om meer te gaan lezen. Het merendeel van de ondervraagden leest in de zomer vaker thrillers. Ook tijdschriften, literaire romans, pockets en reisboeken worden vaker in de zomer gelezen. Voor de categorie Chicklit (bouquet reeksen) geldt dat overigens niet.

In de top tien van meest verkochte boeken staan deze zomer "Het recht op terugkeer" (Leon de Winter), "Willem Holleeder" (John van den Heuvel), "De som der dagen" (Isabel Allende) en "Eten, bidden, beminnen" (Elizabeth Gilbert).
Categorie:
Tag(s):