woensdag, 11. juni 2008 - 21:10

Minister Eurlings bezoekt Aviodrome

Lelystad

Woensdagmiddag 11 juni bracht minister Camiel Eurlings van Verkeer en Waterstaat een bezoek aan het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome op de luchthaven Lelystad. Na een rondleiding door de museumexpositie, die werd gegeven door de directeur van de Aviodrome, Arno van der Holst, bekeek de minister twee belangrijke vliegende monumenten: de Douglas DC-2 ‘Uiver’ en de Lockheed Constellation.

De minister had bijzondere belangstelling voor de Constellation. Dit markante passagiersvliegtuig, de ‘Connie’ met haar drie staarten en haar ronde rug, behoorde in 1946 tot de eerste verkeersvliegtuigen die de Atlantische Oceaan konden oversteken.

In de jaren daarna speelde de Connie een hoofdrol bij de emigratiegolven van Nederlanders naar landen als Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Inmiddels is de viermotorige ‘Connie’ van de Aviodrome de enige van haar type ter wereld die nog kan vliegen.

Binnen enkele weken zal de Constellation, voor het eerst in vier jaar, weer het luchtruim kiezen. Minister Eurlings bekeek het toestel van binnen en van buiten en nam even plaats in de cockpit.

Daarna bekeek de minister het onderhoud van de DC-2 ‘Uiver’. Ook dit toestel zal binnenkort weer gaan vliegen. De Douglas DC-2 Uiver van de KLM werd in 1934 bekend door de Londen-Melbourne handicaprace te winnen. Twee maanden later verongelukte het toestel. De ‘Uiver’ bij de Aviodrome draagt de kleuren van de oorspronkelijke Uiver en is de enige overgebleven vliegende DC-2 ter wereld.

Na zijn rondleiding door het luchtvaart-themapark Aviodrome maakte de minister de vlucht terug in een al even uniek monument: de Catalina-vliegboot uit 1942. Vanuit dit unieke vliegtuig kon de minister de Aviodrome en de luchthaven Lelystad van boven bekijken.

Na afloop zei de minister onder de indruk te zijn van de Aviodrome en van de bijzondere collectie vliegtuigen.

De Aviodrome is zowel voor ministers als voor andere bezoekers dagelijks toegankelijk van 10.00 tot 17.00 uur, met uitzondering van de maandagen buiten de schoolvakanties. Voor meer informatie kunnen belangstellenden contact opnemen met de Aviodrome via tel. 0900-AVIODROME (0900-2846376; 25. ct.p.min) of via de website www.aviodrome.nl. Het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome is gevestigd aan de Pelikaanweg 50 op de Luchthaven Lelystad
Provincie:
Tag(s):