maandag, 6. oktober 2008 - 17:22

Minister Verhagen bezoekt Kroatië

Den Haag

Minister van Buitenlandse Zaken Verhagen brengt dinsdag 7 oktober een eendaags werkbezoek aan Kroatië. Hij zal in Zagreb met premier Sanader en zijn ambtgenoot Jandroković, onder meer over het toetredingsproces van Kroatië tot de Europese Unie spreken. Dit heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken maandag laten weten.

Nederland steunt de integratie van Kroatië in Europa. Wanneer Kroatië tot de Europese Unie kan toetreden is echter afhankelijk van de hervormingen die Kroatië daartoe moet doorvoeren.

Minister Verhagen zal zich tijdens het werkbezoek op de hoogte stellen van de resultaten van de hervormingen. “Kroatië moet net als andere landen alle criteria voor het lidmaatschap van de Europese Unie vervullen. Nederland zal dat op een strikte maar faire manier beoordelen.�

Sinds 2000 heeft Nederland de hervormingen in Kroatië met 30 miljoen euro gesteund. Tijdens zijn bezoek zal minister Verhagen een principe-overeenkomst tekenen met de Wereldbank en de Kroatische minister van Justitie over steun voor hervorming van de rechtspraak van nog eens 1 miljoen euro.

Verder werken Nederland en Kroatië onder meer samen op het gebied van cultuur, ontwikkeling van de maatschappelijke sector en defensie. Kroatië is dit jaar uitgenodigd om lid te worden van de NAVO.
Provincie:
Tag(s):