maandag, 26. mei 2008 - 17:15

Minister Vogelaar ontvangt de eerste gemeentelijke inburgerings-agenda

Zoetermeer

‘Zoetermeer zet met de eerste inburgeringsagenda van Nederland de wave in. Er zullen nog 49 andere gemeenten volgen’. Dat zegt minister Ella Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie maandagavond tijdens de uitreiking van de eerste gemeentelijke inburgeringsagenda in Zoetermeer.

Vijftig gemeenten met de grootste integratieproblemen maken een inburgeringsagenda om de inburgering beter te laten verlopen en meer inwoners te bereiken die moeten inburgeren. ‘Beter en meer’ is het doel. Zonodig kan een aanjaagteam vanuit het rijk worden ingezet, kondigt Vogelaar aan. ‘Die kan gemeenten, cursusaanbieders en inburgeraars bij elkaar brengen’.

Vogelaar geeft bij de in ontvangstname aan dat gemeenten voortaan zelf zullen bepalen welke inburgeraars zij oproepen om aan de inburgeringscurus mee te doen. ‘Er is meer maatwerk mogelijk’, aldus Vogelaar. ‘Zodat de inburgering gericht is op werk, opleiding en opvoeding’.

De gemeente Zoetermeer heeft iedereen die mogelijk in aanmerking kon komen voor een inburgeringstraject vorig jaar benaderd. Wie er klaar voor was kreeg een aanbod. Voor de groep vrouwen waarvoor de inburgering een eerste stap is, bedacht Zoetermeer de zogeheten ‘participatiemakelaar’.

In aanvulling op de theoretische inburgering helpen zij de inburgeraar bij het vinden van een stage- of vrijwilligersplek. Ook werven zij autochtone buurtbewoners die inburgeringsmaatje- of gids willen worden.

Dit jaar is de groep die een aanbod voor een inburgeringstraject heeft gekregen, verder verruimd. Wie niet wettelijk hoeft, maar wel wil maakt nu ook kans op een aanbod van de gemeente. Vogelaar prees de gemeente Zoetermeer dat er nauwelijks sprake is van achterstand of stagnatie.
Provincie:
Tag(s):