vrijdag, 22. februari 2008 - 8:52

Minister wil dimlicht overdag verplicht stellen

Den Haag

Minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat wil het voeren van (dim)licht overdag door motorvoertuigen verplicht gaan stellen. Binnenkort komt hij met een voorstel om dit op nationale basis in te voeren.

De verplichting loopt vooruit op het Europese voorstel voor verplichte montage van specifieke milieuvriendelijke dagrijlampen op nieuwe auto’s. Minister Eurlings wil juist ook de eerstkomende jaren door invoering van licht overdag al het aantal verkeersslachtoffers met tientallen doden en vele gewonden per jaar terugdringen en niet afwachten totdat alle auto’s met dagrijlampen zijn uitgerust.

Doordat meer auto’s overdag met dimlicht gaan rijden, zullen het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot eerst enigszins toenemen. Op den duur zal dat weer dalen door het geleidelijk op de weg komen van auto’s met zuinige dagrijlampen.

De verwachting is dat het extra brandstofgebruik en de extra CO2-uitstoot door het voeren van licht dan dalen met 90 procent, dus tot een tiende van het niveau bij gebruik van dimlicht. Dit wordt bereikt doordat de speciale zuinige daglichtlampen zelf minder stroom verbruiken, vooral als LED-lampen worden gebruikt, en werken zonder dat de overige lichten worden ingeschakeld, zoals stadslichten, achterlichten en kentekenplaatverlichting.
Categorie:
Tag(s):