maandag, 21. april 2008 - 19:16

Ministerie roept op tot waakzaamheid voor blauwtong

de Haag

In Nederland en België wordt met ingang van dinsdag 22 april de knuttenvrije periode beëindigd. Dit heeft het ministerie van Landbouw (LNV) bekend gemaakt. In België zijn de afgelopen week opvallend veel knutten gevangen. Die vangst en de weersvoorspelling met hogere temperaturen zijn aanleiding de knuttenvrije periode te beëindigen. De knut is een klein vliegje dat blauwtong onder schapen, geiten en runderen kan verspreiden.

Het beëindigen van de knuttenvrije periode heeft enkele gevolgen voor de export van fok- en gebruiksdieren naar blauwtongvrije gebieden. Daarvoor moeten de dieren enige tijd beschermd tegen knutten apart gehouden worden. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) controleert dat. Daarna komt het gebruikelijke bloedonderzoek naar de mogelijke aanwezigheid van een besmetting met blauwtong. Deze verplichting geldt ook voor dieren die geboren zijn in de knuttenvrije periode. Deze periode is in Nederland ingegaan op 12 december 2007.

In mei begint LNV met een grote vaccinatiecampagne. Op initiatief van minister Verburg betaalt de Europese Unie een deel van de kosten voor die vaccinatie. De komende periode maakt LNV bekend hoe houders hun dieren kunnen laten vaccineren. Op die manier kan blauwtong worden uitgebannen.

Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) roept alle houders van dieren die blauwtong kunnen krijgen en alle dierenartsen op waakzaam te zijn. Mocht er een vermoeden bestaan dat bepaalde dieren met blauwtong besmet zijn, is het van groot belang dat die mogelijke besmetting direct bij de Voedsel en Waren Autoriteit wordt gemeld, via het gebruikelijke telefoonnummer 045 5354232.
Provincie:
Tag(s):