donderdag, 29. mei 2008 - 21:08

Minstens vijf jonge prairiehondjes

Emmen

Zeker vijf baby-prairiehondjes zijn nu in Dierenpark Emmen te zien als ze lekker in het zonnetje met elkaar spelen. Of er nog meer zijn, is de vraag.

Prairiehonden brengen in maart hun jongen ter wereld in het ondergrondse gangenstelsel van hun verblijf. Daar blijven ze tot het eind mei, begin juni tijd is om boven de grond komen. Verzorgers die jonge prairiehondjes zien, tellen ze en geven het aantal door aan de dierenadministratie. Het hoogste aantal dat met zekerheid is geteld, komt in de boeken terecht.

Prairiehonden zijn knaagdieren en behoren tot de grondeekhoorns. Hun alarmroep lijkt wel op geblaf. Vandaar de naam prairiehonden. Ze leven in grote kolonies op de prairies, de grote grasvlaktes van Noord-Amerika. Ze graven gangen onder de grond, die allemaal met elkaar zijn verbonden en samen een dorp vormen. In Emmen zijn er sinds 2006 twee groepen prairiehonden: de Emmenaren en de Engelsen. Hoewel het de bedoeling was om één grote kolonie te vormen, is er maar mondjesmaat sprake van gemengde huwelijken. Voorlopig lijken de Engelsen het meest vruchtbaar, want alle vijf jonkies zitten in hun sector. Waarschijnlijk zullen de Emmenaren dit niet op zich laten zitten. De verzorgers zijn dus voorlopig nog niet uitgeteld.
Provincie:
Tag(s):