woensdag, 31. december 2008 - 10:00

Mist en smog tijdens oudejaarsnacht

De Bilt

Of de peperdure vuurpijlen deze jaarwisseling te zien zijn wanneer ze de lucht worden ingeschoten is nog maar de vraag. Het KNMI verwacht plaatselijk zeer dichte mist.

Nu al mist het op sommige plaatsen. Vooral in het midden- en in het westen van het land is de kans op mist het grootst.

Wat de mist in de nacht van woensdag op donderdag verergert, is het vuurwerk dat tijdens de jaarwisseling wordt afgestoken. In combinatie met het stabiele koude en rustige weer zullen de dampen (fijnstof) die daarbij vrijkomen vooral in stedelijk gebied laag bij de grond blijven hangen.

Het RIVM verwacht, net als vorig jaar tijdens de jaarwisseling het geval was, smog. Vooral in de eerste uren na middernacht zal de concentratie waarschijnlijk sterk verhoogd zijn.

Het inademen van fijn stof kan invloed hebben op de gezondheid. Een verhoogde concentratie fijn stof kan, samen met een gelijktijdig optredend mengsel van andere luchtverontreiniging, leiden tot een toename van luchtwegklachten, zoals astma-aanvallen, benauwdheid en hoesten. Vooral bij mensen met longaandoeningen, zoals astma en COPD en (oudere) mensen met hart- en vaatziekten, kunnen de klachten verergeren. De ernst van de klachten kan bij hogere concentraties fijn stof toenemen. Per persoon kunnen de klachten verschillen. Raadpleeg uw arts bij vragen rond klachten.
Provincie:
Tag(s):