zondag, 24. augustus 2008 - 17:22

Moeilijke redding zwemster uit Noordzee

Scheveningen

Een 60-jarige vrouw uit Den Haag is op zaterdag 23 augustus omstreeks 09.50 uur gewond geraakt nadat zij was gaan zwemmen in zee. Ook twee agenten en een reddingswerker van de KNRM raakte lichtgewond bij de redding.

Twee Duitse toeristen hadden de vrouw de zee in zien gaan en haar na een uur niet zien terugkeren op haar plekje op het strand. De toeristen vonden dat vreemd omdat op die plek haar kleding en twee honden waren achtergebleven. Zij belden vervolgens met de politie.

Agenten troffen de vrouw aan op het Zuiderstrand ter hoogte van het Havenhoofd. De vrouw lag tussen de rotsblokken van het havenhoofd in zee. Het was de agenten meteen duidelijk dat de vrouw in nood was.

Een agent klom via de blokken naar beneden en er werd een redlijn naar de vrouw gegooid om haar niet kwijt te raken door de sterke stroming. Men wilde de vrouw via de redlijn op de blokken zien te krijgen maar dit lukte niet en er werd besloten om de vrouw tussen de blokken weg te trekken en naar een reddingsboot van de KNRM te trekken. Dit lukte echter ook niet en bovendien verloor de vrouw even haar bewustzijn.

Agenten zijn vervolgens te water gegaan en met redlijnen is het gelukt de vrouw naar het strand te krijgen. De twee agenten die in zee waren gesprongen raakten ook in benarde situatie omdat door de sterke stroming ook zij steeds tegen de rotsblokken werden geslagen.

Één van de agenten kon niet meer op eigen kracht wegkomen en moest ook via een redlijn geholpen worden. Ook een persoon van de KNRM die te water was gegaan moest geholpen worden met een redlijn want ook hij kon niet meer op eigen kracht door de sterke stroming op de kant komen.

De vrouw is met schaafwonden over haar hele lichaam en met een flinke bult op haar hoofd vervoerd naar het Leyenburg Ziekenhuis alwaar zij een nacht ter observatie moest blijven.

De agenten en de man van de KNRM kwamen er met wat flinke schaafwonden goed van af en konden na behandeling aan een strandpost allen hun dienst vervolgen.
Provincie:
Tag(s):