dinsdag, 22. juli 2008 - 13:57

Mogelijk 32 dieren besmet met runder-tbc

Lelystad

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft op 27 bedrijven in totaal ruim 4000 dieren getest op tbc door middel van tuberculinatie, nadat begin juli bekend werd dat er twaalf kalveren afkomstig uit Engeland, besmet waren met runder-tbc. Deze dieren waren verspreid over zes bedrijven.

Op de zes bedrijven waar de besmette dieren uit Engeland stonden, hebben in totaal 32 dieren positief gereageerd op tuberculinatie en hadden 60 dieren een dubieuze uitslag. Dit heeft het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) dinsdag 22 juli laten weten.

Daarnaast zijn er 21 bedrijven geblokkeerd vanwege diercontacten waarbij een besmetting opgetreden zou kunnen zijn. De besmette dieren zijn voor verder onderzoek naar het Centraal Veterinair Instituut in Lelystad gegaan.

Tuberculinatie
Tuberculinatie is een snelle test die een goede indicatie geeft, maar voor een definitieve diagnose runder-tbc is het noodzakelijk sectie te doen met aansluitend bacteriologisch onderzoek. Daarom worden alle dieren die positief op de tuberculinatie reageren en alle dieren met een dubieuze uitslag door de VWA overgenomen en afgevoerd voor voortgezet onderzoek.

Zes besmette bedrijven voorlopig geblokkeerd
De uitslag van het voortgezet onderzoek wordt in de loop van volgende week verwacht. De zes besmette bedrijven blijven voorlopig geblokkeerd. Onder deze bedrijven bevindt zich een melkveebedrijf, waar het onderzoek nog niet is afgerond.

Op 20 van de 21 contactbedrijven hebben alle aangevoerde dieren negatief gereageerd op de tuberculinatie. Deze bedrijven worden direct vrijgegeven. De uitslag van het laatste bedrijf is nog onduidelijk; zeven dieren hadden een dubieuze uitslag. Daar wordt nader onderzoek verricht. Totdat daar uitslagen van zijn, blijft het bedrijf geblokkeerd.
Provincie:
Tag(s):