vrijdag, 11. april 2008 - 18:06

Mogelijk besmette heparine toegediend in ziekenhuis Heerlen

Heerlen

In het Atrium Medisch Centrum Parkstad in Heerlen is mogelijk bij een vijftigtal patiënten besmette heparine toegediend. Dit heeft het ziekenhuis in Heerlen gezegd. Zij heeft dit inmiddels ook aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gemeld.

Eerder meldde het ziekenhuis aan het IGZ dat ze de vervuilde grondstof, waarmee heparine wordt bereid, had vernietigd. Na controle bleek toch dat er een pot met de grondstof was verwerkt.

De IGZ wil van het Atrium Medisch Centrum opheldering krijgen hoe het kan dat er toch vervuilde grondstof is verwerkt. De Nederlandse ziekenhuizen werden eind maart gewaarschuwd voor de vervuilde grondstof die uit China afkomstig is en in Nederland door Fagron wordt geleverd. Van drie ziekenhuizen was bekend dat ze de de grondstof in voorraad hadden, maar dat deze niet was verwerkt tot eindproduct.

Het gebruik van vervuilde heparine, een anti-stollingsmiddel dat o.a. wordt gebruikt bij hart-operaties, kan leiden tot allergische reacties. Recent zijn er in de Verenigde Staten en Duitsland allergische reacties opgetreden bij patiënten.
Provincie:
Tag(s):