donderdag, 21. augustus 2008 - 20:07

Mogelijk geen ijsvrije Noordpool

De Bilt

De kans op een ijsvrije Noordpool dit jaar wordt steeds kleiner. Zo meldt het KNMI. De ijssmelt gaat deze zomer langzamer dan vorig jaar maar verloopt wel sneller dan in 2006. De ijsbedekking blijft zodoende een neergaande trend vertonen.

Na het smeltseizoen, dat nog tot half september doorgaat, kan pas met zekerheid vastgesteld worden hoeveel zeeijs in de Noordelijke IJszee is gesmolten. Als het huidige ijssmelttempo gehandhaafd blijft, lijkt de zomer 2008 de twijfelachtige eer te krijgen de geschiedenis in te gaan als de (voorlopige) nummer twee op de ranglijst van minimale ijbedekking aan het eind van het smeltseizoen, na 2007.

De metingen laten zien dat vooral in de maand juli de ijssmelt achtergebleven is op 2007 toen een laagterecord is gebroken. Wel is deze maand al meer zeeijs in het Noordpoolgebied gesmolten dan in augustus vorig jaar, maar het zal met het huidige ijssmelttempo niet genoeg zijn om de geografische Noordpool ijsvrij te krijgen.

De oorzaak van de geringere ijssmelt is dat, in vergelijking met 2007, de windrichting tot nu toe gunstiger is geweest om het ijs intact te houden. Vorig jaar juli bracht een stevige wind vanaf de Stille Oceaan meer warmte het Noordpoolgebied binnen. Dat is afgelopen juli niet het geval geweest.
Provincie:
Tag(s):