woensdag, 11. juni 2008 - 19:54

Mogelijk MBO maritieme techniek

Werkendam

Op dinsdag 11 juni heeft een delegatie van ROC West-Brabant een zeer succesvol verlopen werkbezoek gebracht aan de gemeente Werkendam. Centrale vraag is of er mogelijkheden zijn voor een MBO-opleiding maritieme techniek in deze regio. Op dit moment zijn er beperkte mogelijkheden voor doorgroei vanuit het VMBO naar het MBO. Bij de sterke binnenvaartsector in Werkendam, die een belangrijk deel van de werkgelegenheid verzorgt, zou een MBO-opleiding maritieme techniek uitstekend aansluiten. Op dit moment wordt die opleiding alleen verzorgd in Rotterdam, Amsterdam en Sneek.

Van de leerlingen in de gemeente Werkendam volgt ca. 40% het VMBO. Na afronding van die opleiding blijven zij nog tot hun 18e leerplichtig, gezien het ontbreken van een voldoende ‘startkwalificatie’. Voor een technische MBO-opleiding zijn de jongeren aangewezen op scholen in Wijk en Aalburg of Gorinchem. De reistijd naar deze scholen is in veel gevallen groter dan uit veel onderzoeken als reëel naar voren komt voor deze doelgroep. Bovendien sluiten de opleidingen maar beperkt aan bij de unieke maritieme bedrijvigheid in de gemeente Werkendam.

Conclusie is dan ook dat de opleidingsketen ‘stokt’ en onvoldoende aansluit op het lokaal economisch profiel. Het gemeentebestuur is dan ook blij met de eerste verkenning van ROC West-Brabant naar de mogelijkheden van een opleiding MBO maritieme techniek. Werkendam bekleedt immers een unieke positie in de binnenvaartsector in Nederland. Het arbeidspotentieel in de regio is aanwezig. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat de bedrijven in de binnenvaartsector (direct en indirect) bijna 18% van de werkgelegenheid binnen de gemeente Werkendam voor hun rekening nemen. Van de bedrijven meldt 35% een tekort te hebben aan technisch personeel.

Bovendien zou de opleiding goed aansluiten bij de sector maritiem van het ‘World Class Maintenance Consortium’ dat vorig jaar op initiatief van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij is opgericht. Het consortium omvat inmiddels al zo’n 10 grote en meer dan honderd kleinere bedrijven, en heeft sterke banden met het regionale onderwijsveld, waaronder ROC West-Brabant.
Provincie:
Tag(s):