maandag, 14. januari 2008 - 13:24

Mogelijk toch vrachtvervoer over de HSL-Zuid

Lansingerland

De gemeente Lansingerland heeft begin oktober 2007 een brief gestuurd naar de minister van Verkeer en Waterstaat met de vraag òf en in hoeverre er sprake zou zijn van uitbreiding van het gebruik van de Hoge Snelheidslijn (HSL) voor vrachtvervoer. In een brief heeft het ministerie van V&W de gemeente laten weten dat het klopt dat een consortium plannen ontwikkelt om via de HSL-Zuid licht vrachtvervoer tussen de regio Schiphol en Frankrijk mogelijk te maken. Het consortium heeft het ministerie aangegeven dat het denkt aan de inzet van dezelfde hogesnelheidstreinen die voor personenvervoer op de HSL zullen worden gebruikt. Die treinen zouden dan worden aangepast om ook lichte vracht, bijvoorbeeld post, te vervoeren.

Door een kort artikel in de NRC( d.d. 14 september 2007) -waarin gemeld werd dat het consortium HST Cargo gebruik wil maken van de HSL voor goederenvervoer en dat dat vrij eenvoudig en snel te realiseren zou zijn - waren veel vragen en onrust ontstaan bij inwoners en het bestuur van de gemeente. Dit omdat de drie gemeenten waaruit de gemeente Lansingerland is gevormd ( Berkel en Rodenrijs, Bleiswijk en Bergschenhoek) destijds in hun overleg met de betreffende bewindslieden bevestigd kregen dat, mocht er al ooit sprake zijn van goederenvervoer, het in ieder geval niet voor 2015 zou zijn.

Het ministerie van V&W heeft het consortium laten weten dat elk plan voor het gebruik van de HSL-Zuid voor vrachtvervoer zal moeten voldoen aan de eisen die voor het gebruik van de lijn gelden. En dat er geen plannen zijn om wettelijke bepalingen omtrent het gebruik van de HSL-Zuid te versoepelen om vrachtvervoer mogelijk te maken.

Het ontwerp van de HSL maakt goederenvervoer zoals dat plaatsvindt op het conventionele spoorwegnet of de Betuweroute onmogelijk. Momenteel voldoen geen van de goederenwagons die in Nederland in gebruik zijn aan de eisen die op de HSL gelden.

Bovendien is voor het vrachtvervoer een vrachtterminal nodig met aansluiting op de HSL-Zuid. Bij het ministerie van V&W zijn er vooralsnog geen plannen om te investeren in de aanleg van die vrachtterminal.

Hoewel de minister van V&W pas een definitief standpunt inneemt over de plannen van het consortium als die volledig uitgewerkt aan hem zijn voorgelegd, is de gemeente Lansingerland positief gestemd over het antwoord van het ministerie
Provincie:
Tag(s):