vrijdag, 12. september 2008 - 23:53

'Monsters' na grote brand Utrecht

Utrecht

Vrijdagavond 12 september om 23.02 uur kwam bij de brandweer de melding binnen van een grote brand aan de Schönberglaan 46 in Utrecht.

In het pand waren een auto- en meubelopslag gevestigd. De brandweer was om 23.07 uur ter plaatse. Daar constateerde de brandweer dat het om een uitslaande brand ging en zijn vervolgens wagens uit omliggende gemeenten ter ondersteuning ingezet. De politie heeft direct de omgeving afgezet. In het begin was er flinke rookontwikkeling, die is bestreden vanuit hoogwerkers. De politie heeft omwonenden met geluidswagens gewaarschuwd ramen en deuren te sluiten. Bij de brand is niemand gewond geraakt. Om 01.20 uur is het sein brand meester gegeven.

Het pand dat is uitgebrand bevatte geen asbest. Bij een aangrenzend pand is echter een deel van de asbesthoudende dakbedekking weg gebrand. Er is op dit moment geen aanleiding te veronderstellen dat er gevaar voor de gezondheid van omwonenden is geweest. De brand begon in een pand zonder asbest en de politie heeft al snel na het begin van de brand de omgeving afgezet. Met geluidswagens zijn omwonenden opgeroepen ramen en deuren te sluiten. Hiermee is de kans op contactbesmetting vrijwel uitgesloten. De politie- en brandweermensen die dichtbij de brandhaard hebben gestaan zijn uit voorzorg vrijdagnacht ontsmet.

Het terrein van de brand en een deel van de Schönberglaan zijn nog afgezet. Visuele inspectie vrijdagnacht heeft uitgewezen dat de mogelijke verspreiding van asbest beperkt is gebleven tot het afgezette gebied. Om dit definitief vast te stellen zijn zaterdagochtend monsters genomen in de omgeving. Ook zijn vrijdagnacht uit voorzorg omliggende straten nat geveegd en de auto’s op het nabijgelegen parkeerterrein schoongespoeld. Zaterdagmiddag zullen mensen van een schoonmaakbedrijf uit voorzorg galerijen en vensterbanken en dakterrassen van omliggende flats reinigen. De politie zal een onderzoek naar de oorzaak van de brand starten.

Omwonenden krijgen zaterdagmiddag een wijkbericht in de bus met aanvullende informatie. Ook is het gemeentelijk informatienummer 286 00 00 open gesteld voor mensen die vragen hebben.
Provincie:
Tag(s):