woensdag, 18. juni 2008 - 16:53

Monumenten onthuld voor overleden kinderen

Roermond

In Roermond zijn woensdag twee monumenten onthuld voor overleden kinderen die nooit een officiële begrafenis hebben gehad. De monumenten staan op het Oude Kerkhof in Kapel in ’t Zand en begraafplaats ‘ Tussen de Bergen’.

De monumenten zijn een initiatief van de Roermondse Vrouwenraad en het Laurentius Ziekenhuis van Roermond en worden ondersteund door de gemeente Roermond.

Het monument van de Roermondse Vrouwenraad werd rond het middaguur onthuld en is bedoeld voor alle overleden kinderen door de eeuwen heen die geen officiële begrafenis hebben gekregen. ,,Het monument kan een beetje troost bieden, een plek om te rouwen, te gedenken en lang meegedragen verdriet een plek te geven. Als Roermondse Vrouwenraad willen we daarmee deze grote vergissing van de kerk recht zetten. Voor gelovige mensen was en is het immers vreselijk om te denken dat hun kindje niet in de hemel zou komen. Dat verdriet willen we nu erkennen en een plekje geven�, zegt Winnie de Graaf van de Vrouwenraad. Het monument is gemaakt door de gebroeders Op de Kamp van Steenhouwerij Latiers.

Twee uur later vond er op de algemene begraafplaats een ceremonie plaats bij het monument van het Laurentius Ziekenhuis. Dit monument, een kunstwerk van de hand van Dick van Wijk en zijn dochter Coco-Susanne, is bedoeld voor ouders en nabestaanden van doodgeboren kinderen, die hun kind vaak niet of nauwelijks te zien kregen en niet weten waar hun kind is begraven, zo laat het Laurentius Ziekenhuis weten.
Burgemeester Henk van Beers en wethouder Gerard IJff woonden de beide ceremonies bij, samen met nabestaanden en betrokkenen.
Provincie:
Tag(s):