maandag, 11. februari 2008 - 13:39

Mooie weer lokt vlinders naar buiten

Nederland

Het zonnige en warme weer heeft niet alleen de mensen naar buiten gelokt, maar ook de vlinders. De afgelopen dagen zijn er meer dan 175 vlinders doorgegeven aan De Vlinderstichting. Het gaat hierbij voornamelijk om de vlinderoverwinteraars. Deze soorten zitten gedurende de winter weggestopt tussen planten of in schuren en huizen, maar komen tevoorschijn zodra de temperatuur hoog genoeg is en de zon schijnt. Citroenvlinder en dagpauwoog zijn het meest gezien, gevolgd door kleine vos en gehakkelde aurelia.

De atalanta is eigenlijk een trekvlinder, die de winter doorbrengt in zuidelijker streken, maar de laatste jaren zien we, misschien door de opwarming van het klimaat, steeds vaker ook deze vlinder overwinteren. De koude periode in december heeft deze soort blijkbaar goed overleefd, want er zijn er dit weekend meer dan twintig gemeld.

Naast deze overwinterende soorten zijn er ook al meldingen van klein koolwitje en groot koolwitje. Deze hebben als pop overwinterd, maar kennelijk heeft het warme weer er voor gezorgd dat ze zich al konden ontpoppen. Normaal komen deze vlinders half maart pas tevoorschijn.
Categorie:
Tag(s):