woensdag, 5. november 2008 - 15:56

Motoragent tientallen meters meegesleurd door auto

Delft

Een 29-jarige motoragent van Politiebureau Delft raakte woensdag 5 november gewond toen hij probeerde een vluchtende verdachte aan te houden. De politie kreeg omstreeks 10.00 uur een melding van een doorrijding na aanrijding, gepleegd op de A4 ter hoogte van Leiderdorp.

Agenten wachtten de auto op bij Leidschendam en gaven de bestuurder een stopteken. De man, met naast zich een vrouw, negeerde het stopteken, schampte de politiewagen en reed met hoge snelheid weg op de A4 in de richting van Rotterdam.

De man nam op de A13, achtervolgd door de agenten, de afslag Delft-Centrum, maar reed vervolgens rechtdoor de A13 weer op. De auto werd inmiddels gevolgd door meerdere eenheden van Politie Haaglanden. Toen hij hierna de afslag Delft-Zuid nam, leek het erop dat hij wederom rechtdoor de snelweg op zou rijden.

Spookrijden
De man sloeg echter plotseling rechtsaf en reed, al spookrijdend, de Kruithuisweg op. Hij nam vervolgens tegen de richting in de eerste mogelijkheid om de Kruithuisweg af te rijden, de Schoemakerstraat op. Toen hij linksaf de Schoemakerstraat insloeg, ramde hij een lichtmast en kwam tot stilstand.

Meegesleurd
De motoragent zette zijn motor stil, opende het portier van de auto en hield de man aan. Omdat de Amsterdammer zijn autogordel droeg, lukte het de agent echter niet de man uit de auto te trekken. De verdachte gaf vervolgens gas en reed rechtdoor de Schoemakerstraat af, de agent met zich meeslepend in het geopende portier.

Hij probeerde daarbij de agent in zijn hand te bijten en hem uit de auto te duwen. Toen de auto na 100 à 150 meter een plotselinge manoeuvre maakte, raakte de agent zijn grip kwijt en kwam tegen een lichtmast terecht.

Politieagenten die vlak achter de auto reden, bekommerden zich direct om hun collega en lieten de ambulance ter plaatse komen. De auto met de verdachten reed door en raakte op de Mekelweg van de weg. Een politiewagen verhinderde dat de bestuurder wederom weg zou rijden.

Getrokken pistolen
De agenten namen de auto onder schot en hielden het tweetal, de 41-jarige bestuurder en zijn 26-jarige vrouwelijke passagier, beiden uit Amsterdam, aan. De auto waarin zij reden was in Amsterdam gestolen.

Ambulancepersoneel en personeel van het mobiel medisch team dat met de traumaheli ter plaatse kwam, stabiliseerden de gewonde agent. In het ziekenhuis werd hij uitvoerig onderzocht en bleek dat hij aan het incident wonderwel geen blijvend lichamelijk letsel overhoudt.

Poging tot doodslag
De verdachten zijn ingesloten aan het politiebureau. Politie Haaglanden neemt de zaak hoog op. Het korps tolereert geen (verbaal) geweld tegen politiemensen en doet in voorkomende gevallen aangifte.

Straf helft hoger
In de Nederlandse wetgeving is bepaald dat de straf bij geweld tegen politieambtenaren met de helft wordt verhoogd. De politie overlegt met het Openbaar Ministerie over de voorgeleiding van de verdachten op verdenking van poging tot doodslag.
Provincie:
Tag(s):