dinsdag, 14. oktober 2008 - 10:14

'MRI redt levens van hartpatiënten'

Amsterdam

Ondanks een effectieve dotterbehandeling vindt er bij een deel van de hartfalenpatiënten geen of onvolledig herstel plaats van de bloedtoevoer naar het hart. Dit wordt veroorzaakt door beschadiging van de kleinste bloedvaatjes. De huidige controlemethoden, zoals een angiogram, pikken deze beschadigingen niet op. De verbeterde techniek van nieuwe MRI’s signaleert deze beschadiging echter wel, zo blijkt uit onderzoek van Robin Nijveldt.

Hierdoor kan een betere individuele voorspelling gedaan worden van de kans op het ontwikkelen van hartfalen in de nabije toekomst. Ook kan de behandeling beter afgestemd worden op de behoeften van de patiënt. Nijveldt promoveert op woensdag 15 oktober aan VU medisch centrum in Amsterdam.

Nijveldt beschouwt het onderzoeksresultaat als een belangrijke stap in de behandeling van de groeiende groep hartpatiënten. De voordelen van het gebruik van de MRI bij behandeling en controle van hartfalen zijn namelijk erg groot: zo hoeft de patiënt geen straling te ondergaan en krijgt hij geen schadelijke contrastvloeistof ingespoten. Daarnaast is binnen vijftien minuten duidelijk hoe het met de bloedvaten gesteld is en kan direct een op de patiënt aangepaste behandeling starten. Door de inzet van de MRI kan de kwaliteit van leven van hartpatiënten zo hoog mogelijk blijven.
Categorie:
Tag(s):