maandag, 16. juni 2008 - 9:59

Mulisch stuurde Castro boek met opdracht

Amsterdam

Tijdens een taxatiedag in Amsterdam dook een opmerkelijk boek op van Harry Mulisch. Bij de Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam toonde antiquaar Fokas Holthuis een exemplaar van Het woord bij de daad, het boek waarin Mulisch in 1968 uiting gaf aan zijn bewondering voor de Cubaanse revolutie.

Mulisch stuurde dit exemplaar in oktober 1968 vanuit Amsterdam aan de Cubaanse leider Fidel Castro, zo blijkt uit een handgeschreven opdracht voorin het boek.

De opdracht is in het Spaans: “Dedicado en admiración a Comandante Fidel Castro, que con el pueblo cubano da un salto adelante, no de cien, sino de mil años!� (“Opgedragen in bewondering aan commandant Fidel Castro, die met zijn Cubaanse volk een sprong voorwaarts heeft gemaakt, niet van honderd maar van duizend jaar!�). De huidige eigenaar van het boek verklaarde dat hij het tijdens een recente vakantie voor drie pesos gekocht heeft in een boekwinkeltje in Havana. Onbekend is of het boek Castro ooit bereikt heeft of onderweg aan het postverkeer onttrokken is.

De opdracht en de handtekening eronder zijn volgens antiquaar Holthuis authentiek. Hij taxeert de waarde van het boek op € 2.500, “maar hoe langer ik er over nadenk, hoe meer het waard wordt�. Mulisch bezocht Cuba in 1967 en 1968 en had verschillende ontmoetingen met Fidel Castro. Zijn steun aan het regime van Castro maakte hem omstreden.
Provincie:
Tag(s):