woensdag, 25. juni 2008 - 19:54

Museum in Frankrijk werkt mee aan festival over dichter Arthur Rimbaud

Harderwijk

Het Rimbaud Festival in Harderwijk rondom de negentiende eeuwse Franse dichter Arthur Rimbaud gaat definitief door.De organisatoren van het evenement zijn verzekerd van steun en medewerking van het Musée Arthur Rimbaud in Charleville-Mèziéres.Een delegatie van het Harderwijkse comité is net terug van een werkbezoek aan deze Noord-Franse stad.

Het internationale Rimbaud Festival 2008 in Harderwijk heeft plaats van vrijdag 7 tot en met maandag 10 november.

De wereldvermaarde dichter Arthur Rimbaud (1854-1891) verbleef van 18 mei tot en met 10 juni 1876 in Harderwijk, als rekruut van het Koloniaal Werfdepot aan de Smeepoortstraat. Een jongeman van 21 jaar. Toch had hij toen al een oeuvre van spraakmakende en vernieuwende poëzie en proza geschreven. Hoog tijd dat dit feit wereldwijd beter bekend wordt, vindt het Comité Arthur Rimbaud in Harderwijk. Het comité is vorig jaar opgericht door literaire culturele kring Apollo, Comité Stadsdichter Harderwijk en Meester Koot Genootschap.

Belangrijkste doel van het comité is het bevorderen van blijvende landelijke en internationale aandacht voor de cultuurhistorische, educatieve en toeristische betekenis van Arthur Rimbaud en zijn relatie met Harderwijk. Het comité ziet, met de Franse dichter als culturele toeristentrekker, kansen in binnen- en buitenland voor de promotie van Harderwijk als cultuurhistorisch en cultureel belangwekkende stad. Vandaar dat de gemeente Harderwijk en VVV Harderwijk zich meteen achter de plannen van het comité hebben geschaard.

Arthur Rimbaud overleed op 37-jarige leeftijd. Zijn graf en de twee Rimbaudmusea in zijn geboortestad Charleville worden vrijwel dagelijks bezocht door scholieren, literatuurstudenten, schrijvers, kunstenaars en Rimbaud-bewonderaars uit alle delen van de wereld. De dichter wordt in Frankrijk en in internationale kunstenaarskringen gerekend tot een van de meest opmerkelijke vernieuwers van de wereldliteratuur. Hij inspireerde de schilders Paul Gauguin, Juan Miro en Pablo Picasso, de schrijvers William Burroughs en Jack Kerouac en zangers en popidolen als Jim Morisson, Van Morisson, Patti Smith en Rufus Wainwright.

Op het programma van het Rimbaud Festival in Harderwijk staan onder andere literaire voordrachten, lezingen, chansons, een theatermonoloog, filmdocumentaire en kunstexposities. Diverse plaatselijke culturele organisaties en kunstenaars doen hieraan mee. Recent heeft het comité subsidie gekregen van de gemeente Harderwijk als bijdrage aan de organisatiekosten van het festival. Ook zijn er plannen voor een Rimbaudproject op middelbare scholen in Harderwijk en de regio en een Rimbaudboek met gedichten, korte verhalen en historische foto’s.

Het festival en de samenwerking met Charleville zijn de opmaat naar de onthulling volgend jaar van een muurplaquette met webcam in het Stadsmuseum Harderwijk. Deze ‘Rimbaud-doos’ maakt deel uit van Le Parcours Rimbaud, een wereldwijde reeks identieke muurobjecten met internetverbinding, ter herinnering aan de dichter.

In Charleville en omgeving zijn al enkele muurplaquettes geïnstalleerd op historische locaties die aan de dichter herinneren. Het is de bedoeling dat de komende jaren dezelfde muurplaquettes komen in Parijs, Marseille, Charleroi, Brussel, Londen, Stuttgart, Nicosia, Djibouti, Aden en Harar. Nederland krijgt de internationale primeur; de eerste ‘Rimbaud-doos’ in een niet-Franse stad komt vrijwel zeker in Harderwijk.

Hoofdconservator en directeur van Musée Arthur Rimbaud in Charleville, Alain Tourneux, is gemeentelijk projectleider van Le Parcours Rimbaud. Hij juicht de Harderwijkse initiatieven van harte toe en heeft zijn actieve steun en medewerking toegezegd.

De Harderwijkse delegatieleden (Willy Hartog en Jos Kunne en Stadsmuseumdirecteur Walter Lodewijk) hebben tijdens hun werkbezoek in Charleville uitgebreid met Tourneux gesproken en afspraken gemaakt. Onder meer over informatie- en materiaal-uitwisselingen en publicitaire ondersteuning. De samenwerking betreft het Rimbaud Festival en de plaatsing van de ‘Rimbaud-doos’ in Harderwijk. Ook is de basis gelegd voor een ‘structurele warme band’ tussen beide steden.
Provincie:
Tag(s):