dinsdag, 25. maart 2008 - 21:17

Museumweekend in het Gevangenismuseum

Veenhuizen

Ook dit jaar doet het Gevangenismuseum weer mee met het landelijke Museumweekend op 5 en 6 april. Dé kans voor jong en oud om eens een kijkje in en rond het museum te nemen.

SPECIAAL MUSEUMWEEKEND PROGRAMMA
*Het hele weekend gratis toegang tot het Gevangenismuseum.

*Alléén tijdens het museumweekend: vrije bezichtiging van de unieke, volledig gerestaureerde elektrische centrale van Veenhuizen. Elk heel uur zal bovendien de originele Kromhoutmotor uit 1928 gestart worden!

*Rondritten met een echte, oude Boevenbus voor de speciale museumweekend-prijs van €2.00 p.p.

*Kinderprogramma: Jannes de goochelaar, de magie van het verleden.

JANNES DE GOOCHELAAR
Sinds mensenheugenis zijn mensen gebiologeerd door onverklaarbare zaken. Geen wonder dat een goochelaar op de hoek van de straat al eeuwenlang veel volk weet te amuseren. Maar hoe zag een middeleeuwse goochelaar er uit? En wat voor trucs deed hij? Jannes de Goochelaar is de enige goochelaar in Nederland die zijn acts op historische bronnen baseert. Hij goochelt met simpele zaken zoals munten, bekertjes, eieren en touwtjes, maar er is geen touw aan vast te knopen. Jannes laat balletjes naar willekeur verdwijnen en verschijnen, of tovert twee keer niks van het ene houtje naar het andere, tot hij er zelf ook geen hout meer van snapt…

DE ELEKTRISCHE CENTRALE
De “elektrische centrale� van Veenhuizen werd in 1912 in gebruik genomen om stroom te leveren voor de houtzagerij en meubelmakerij van het Tweede Gesticht. Een groep vrijwilligers heeft de afgelopen jaren de Centrale, mét complete inventaris, geheel terug gebracht in de originele staat. De Kromhout dieselmotor uit 1928 is na jaren sleutelen weer in staat om te draaien.

DE BOEVENBUS
Maak, onder bezielende begeleiding van een gids, een verrassende rondrit door het justitiedorp Veenhuizen: in een echte, oude Boevenbus! Voor de Museumweekendprijs van slechts 2 euro p.p. In Veenhuizen zijn meer dan 100 rijksmonumenten te zien en vijf gevangenissen die nog steeds in gebruik zijn. De Boevenbus vertrekt elk half uur bij het Gevangenismuseum. U kijkt onderweg uw ogen uit!

HET GEVANGENISMUSEUM
Veenhuizen is een bijzondere plek met een wonderlijke geschiedenis. In 1823 bouwde de Maatschappij van Weldadigheid er drie dwanggestichten voor bedelaars en landlopers. Het Gevangenismuseum is gevestigd in het Tweede Gesticht, het enige gebouw dat nog over is.
In het museum ontdek en beleef je hoe misdadigers vanaf 1600 werden berecht en gestraft. Wel eens aan de schandpaal gestaan? Een cel van binnen gezien? Op de stoel van de rechter gezeten? In het Gevangenismuseum kan het allemaal.
Provincie:
Tag(s):