zondag, 21. september 2008 - 17:02

NAC bezorgt Roda pijnlijke nederlaag

(Elfvoetbal) NAC Breda heeft Roda JC in eigen huis een flinke tik gegeven. De thuisploeg verloor niet alleen met 0-3, maar creëerde voor eigen publiek ook geen uitgespeelde kans. Roda blijft door de nederlaag na drie wedstrijden op één punt, NAC heeft er nu zes.

"We zijn geen moment in de wedstrijd geweest," was Raymond Atteveld, trainer van Roda, realistisch. "Na de eerste goal hebben we wel wat aangezet, maar dat ging zonder overleg. Het waren meer afstandsschoten en individuele acties. Maar we moeten door deze nederlagen zeker niet van de leg raken."

NAC-trainer Robert Maaskant kondigde aan behoudend te gaan spelen, maar zijn manschappen hielden zich niet aan die belofte. De Bredanaren startten feller en zorgden voor veel meer dreiging dan het slap acterende Roda. De verdediging uit Kerkrade had de grootste moeite om de snelle NAC-aanvallers te stoppen. Opvallendste man was Matthew Amoah, de spits van NAC, die keer op keer eerder bij de bal was dan de statische Roda-verdediging.

De Ghanese spits was bovendien niet zelfzuchtig en zette na een klein half uur met een slimme kopbal Anthony Lurling vrij voor doelman Castro. Lurling kreeg de bal wel langs de Roda-keeper, maar Jan-Paul Saeijs redde op de lijn. Even later was Amoah er zelf door. Hij ontweek de buitenspelval en kon door richting het Roda-doel. Castro kwam uit, maar knalde op medespeler Jan-Paul Saeijs. Amoah liep om de botsende collega's heen en kon de bal net voor de achterlijn binnenhouden. Scoren bleek uit deze hoek alleen te moeilijk.

De enige kans voor Roda in de eerste helft was voor Sekou Cisse. Terwijl iedereen op het veld dacht dat de Roda-aanvaller buitenspel stond, hield de grensrechter zijn vlag (terecht) naar beneden. Cisse kon dus door, maar werd gestopt door doelman Ten Rouwelaar.

Ook na rust kreeg de Roda-verdediging geen grip op Amoah. Nadat de NAC-spits weer eens eerder bij een lange bal was, kon de ver uitkomende doelman Castro maar net redden. Hij tikte de bal alleen precies in de voeten van NAC'er Kees Kwakman, die niet meteen in het lege doel besloot te schieten, maar aan een dribbel
begon. Eerst omspeelde hij Castro en daarna Saeijs. Na die mooie solo schoot hij alsnog de 0-1 binnen, zijn eerste in de Eredivisie.

En terwijl het wakkergeschudde Roda net wat beter begon te voetballen, kreeg de ploeg uit Kerkrade een strafschop tegen. Marcel Meeuwis haalde Lurling neer en scheidsrechter Nijhuis nam de enige juiste beslissing. Donny Gorter, met twintig jaar de jongste speler aan NAC-kant, schoot vanaf elf meter feilloos binnen. Ook voor hem was het zijn eerste op het hoogste niveau.

In de laatste minuut bekroonde de man van de wedstrijd een uitstekend optreden met een doelpunt. Lurling trok met de bal aan de voet twee verdedigers met zich mee, maar had oog voor de volledig vrijstaande Amoah. De Ghanees schoot de bal heerlijk in de kruising en is nu gedeeld topscorer in de Eredivisie.

"We hebben een hele goede wedstrijd gespeeld," was Maaskant tevreden. "Dit was een terechte overwinning. Na de eerste helft waren we even bang voor een herhaling van vorige week (toen NAC na een goede eerste helft alsnog met 3-1 verloor van Willem II, DK), maar we wisten dat Roda in de tweede helft zou komen en dat hebben we goed gepareerd."