zaterdag, 22. november 2008 - 21:43

NAC Breda na puntendeling weer koploper

(Elfvoetbal) De koppositie van de Eredivisie is in elk geval een halve dag weer in handen van NAC Breda. De Brabanders sprokkelden op eigen veld een punt tegen NEC en zijn dankzij het gelijke spel Ajax op de ranglijst weer voorbij. De Gelderse tegenstander kwam in de eerste helft van een aantrekkelijke wedstrijd op voorsprong dankzij een knap schot van de Fin Lasse Schöne, die dit seizoen in competitieverband het net nog niet had weten te vinden. Na de pauze herstelde de thuisploeg zich. Edwin de Graaf knikte, na een prachtige pass van Kurt Elshot, 1-1 binnen.

Het was bar en boos in de eerste 45 minuten. Tienduizenden sneeuwvlokken dwarrelden neer op de grasmat in het Rat Verlegh Stadion. Daar zaten 16.000 mensen op de tribune te koukleumen én te genieten, want hoewel het ijskoud was in Breda, werd er geweldig gevoetbald. Het baltempo lag hoog, kansen waren er volop en aan strijd ontbrak het al helemaal niet. Scheidsrechter Kevin Blom, die bepaald niet voor ieder wissewasje op zijn fluit blies, moest in de eerste helft vier gele kaarten uitdelen; tekenend voor de strijd die door de spelers werd geleverd.

Tussen het tackelen en duels uitvechten door, was er ook tijd voor mooi combinatievoetbal en sensatie. Zo schoot Anthony Lurling van NAC Breda de bal vanuit een moeilijke hoek uit de draai op de paal. Gabor Babos kwam goed weg, want hij had de inzet nooit eigenhandig kunnen keren. Aan de andere kant van het veld mocht ook doelman Jelle ten Rouwelaar niet over geluk mopperen. Van dichtbij tikte NEC-spits Tim Janssen de bal tegen het aluminium. Via de paal caramboleerde het speeltuig, dat in de eerste helft dertig minuten lang oranje was in verband met de hevige sneeuwval, in de handen van de sluitpost. Diezelfde Ten Rouwelaar kon niet voorkomen dat Schöne een doelpunt maakte. De aanvallende middenvelder uit Finland maakte een flinke rush en werd amper aangepakt door de verdedigers van NAC Breda. Dat maakte het mogelijk dat de Scandinaviër vrij kon uithalen. Met een prachtig schot in de verre hoek bracht hij NAC Breda het eerste tegendoelpunt toe sinds vier duels: 0-1. Voor Schöne was het bovendien zijn eerste treffer van dit seizoen.

Op slag van rust had Janssen de wedstrijd moeten beslissen. Het jeugdproduct van PSV, dit seizoen pas één keer trefzeker, schoot de bal vanuit een lastige hoek voorlangs. Waar het zomaar 0-2 had kunnen worden, bleef het bij 0-1. Dat zorgde ervoor dat de spelers van de thuisploeg bleven geloven in een goed resultaat. Na rust toonde zich een ander NAC. In de eerste minuten van de tweede helft ondernamen Matthew Amoah (schot, over), Kurt Elshot (schot, in handen van doelman Babos) en Csaba Fehér (schot, over) doelpogingen. Waar dat drietal nog onsuccesvol was, daar hielp De Graaf zijn ploeg aan de gelijkmaker. Uit een prachtige voorzet van de aanvallend ingestelde rechtsback Elshot kon middenvelder De Graaf formidabel inkoppen. De bal verdween, buiten bereik van Babos, in de bovenhoek van het doel: 1-1.

Pas vanaf dat moment kwam het Avondje NAC écht tot leven. De Bredanaars hadden meer balbezit dan de Nijmegenaren en gingen nadrukkelijk op zoek naar de -- misschien wel -- winnende treffer. Ondertussen greep trainer Mario Been van NEC in, door de uitgeputte Jhon van Beukering naar de kant te halen en Joël Tshibamba in de ploeg te brengen. Die jongeling zorgde al snel voor gevaar voor de goal van het elftal van Robert Maaskant. Tot twee keer toe kopte hij de bal hard op Ten Rouwelaar af, die in één van die twee gevallen ook nog reddend werk moest verrichten nadat Mark Otten de bal in de rebound een zetje gaf. De sluitpost was sowieso een sta-in-de-weg voor de Gelderlanders, want ook op inzetten van de debuterende NEC'er Moestafa El Kabir had hij een passend antwoord. De jongeling liet overigens een goede indruk achter in zijn debuutwedstrijd voor zijn team. De sterspeler van het zo sterk draaiende Jong NEC bleek ook met het niveau van NEC 1 mee te kunnen komen en kreeg complimenten van zijn trainer, toen hij in de 82ste minuut werd vervangen. "Prima, jongen", voegde Been aan een schouderklopje toe.

De oefenmeester zag hoe zijn team in een rommelige slotfase overeind bleef in Breda, dat in elk geval vanavond weer even de stad is van de koploper van de Eredivisie. Dankzij het tegen NEC gesprokkelde punt gaan de Brabanders aan de leiding van 's lands hoogste voetbalcompetitie. Op de ranglijst van de Eredivisie zijn de Nijmegenaren terug te vinden op de zesde plaats.