vrijdag, 14. november 2008 - 22:54

NAC in één helft langs Heracles

(Elfvoetbal) NAC Breda heeft vrijdagavond de koppositie in de Eredivisie opnieuw heroverd. De ploeg van trainer Robert Maaskant wist Heracles Almelo na rust over de knie te leggen.

Uitblinker Edwin de Graaf stond aan de basis van de 3-0 overwinning: "Het strijdplan was duidelijk. Wij wilden Heracles kapot spelen. De eerste helft lukte dat helaas niet, want Heracles had de organisatie goed staan. Na rust kwamen wij goed uit de startblokken en werd de tegenstander alsnog overlopen. Ik ben ontzettend blij met de drie punten. Dat ik zelf het tweede doelpunt maak geeft mij een goed gevoel. Ik ben lang geblesseerd geweest en het is moeilijk om terug te komen als het elftal lekker speelt. Gelukkig maar, want dat betekent dat NAC over een kwalitatief sterke selectie beschikt. Ik denk dat wij lang mee kunnen doen om de titel."

De thuisploeg begon met veel vertrouwen aan het duel tegen Heracles. De Brabanders verloren in de Eredivisie nog nooit in eigen huis van de Almeloërs. De ploeg van trainer Robert Maaskant had voorafgaand aan het duel bovendien negen punten meer op de ranglijst dan de Heraclieden.

Daar was het eerste bedrijf niets van te merken. NAC had het meeste balbezit, maar kon de taaie defensie van Heracles niet uit elkaar spelen. De behoedzaam spelende Achterhoekers kregens zelfs, na dik een kwartier voetballen, de beste mogelijkheid. Een lange bal van linksback Mark Looms werd verlengd door buitenspeler Lukasz Bajer. Eindstation Bas Dost kon de buitenkans niet benutten en vond doelbewaker Jelle ten Rouwelaar op zijn weg.

Het duel belandde vervolgens in rustig vaarwater. Geen van beide kemphanen kon imponeren. Na een half uur spelen kreeg NAC eindelijk haar eerste 'echte' kans. Een hoekschop van Joonas Kolkka werd door Patrick Zwaanswijk tegen de paal gekopt. Aan de andere kant van het veld wist doelman Ten Rouwelaar zijn ploeg andermaal voor een achterstand te behoeden. Een snoeiharde pegel van Everton werd door de Bredase goalie uit het doel getikt. De rebound was niet besteed aan Bajer. Op slag van rust was de thuisploeg nog dichtbij een voorsprong. Matthew Amoah legde de bal panklaar voor Ellery Cairo, maar de buitenspeler schoot de bal rakelings over het doel.

NAC kwam het tweede bedrijf stukken beter uit de startblokken. In de 54ste minuut werd een ingooi van Csaba Feher verlengd door Kees Kwakman. Cairo wist de bal vervolgens met een fraaie volley in het doel te schieten. Het verzet van de bezoekers was na de openingstreffer definitief gebroken. Snel omschakelen van de thuisploeg resulteerde in de verdubbeling van de score. Edwin de Graaf kon na 62 minuten spelen, op aangeven van opnieuw Kwakman, binnen schieten.

In de resterende minuten was clubtopscorer Amoah driftig op zoek naar zijn doelpunt. De kleine Ghanees wist dit keer niet te scoren, maar versierde wel een strafschop voor zijn ploeg. Zwaanswijk schoot vanaf de strafschopstip de 3-0 eindstand onberispelijk binnen.

NAC is, net als vorige week vrijdag, voor minimaal één dag koploper. Heracles blijft in de middenmoot bivakkeren en staat op een elfde positie.

Zes minuten na rust was het Ellery Cairo, op aangeven van Kees Kwakman, die op fraaie wijze de openingstreffer in het doel volleerde. Het doelpunt gaf de thuisploeg de nodige vleugels. Edwin de Graaf verdubbelde in de 62ste minuut de score en opnieuw was het Kwakman met de assist. De 3-0 eindstand werd bepaald door Zwaanswijk. De centrale verdediger schoot een strafschop onberispelijk tegen de touwen.
Categorie:
Tag(s):