zondag, 13. april 2008 - 17:50

NAC na zege op Heracles zeker van Europees ticket

(Elfvoetbal) NAC Breda heeft op uiterst zakelijke wijze een ticket voor Europees voetbal veiliggesteld. De ploeg van trainer Ernie Brandts won op bezoek bij Heracles Almelo met 0-1. Matchwinner was Edwin de Graaf, die na een knappe individuele actie als enige het net vond deze middag.

Beide ploegen begonnen onwennig aan het duel. NAC moest, zo leek het, nog even wennen aan het kunstgras, terwijl Heracles erg afwachtend oogde. Een schotje van de jarige Srdan Lakic was het enige wapenfeit voor de thuisploeg in de openingsfase. De bezoekers stichtten daarentegen veel meer gevaar. Joonas Kolkka kreeg binnen acht minuten twee zeer grote kansen.

Na vier minuten leed Heracles-verdediger Ragnar Klavan knullig balverlies, waarna de Fin kon doorstomen op Martin Pieckenhagen. Kolkka speelde de bal echter te ver voor zich uit, zodat de kans verloren ging. Vier minuten later kreeg de NAC-aanvaller een zo mogelijk nog grotere kans. Nadat hij Jan Wuytens het bos in stuurde en wederom één-op-één stond met Pieckenhagen, faalde hij opnieuw door de bal naast te schieten.

NAC trok het spel daarna steeds meer naar zich toe, maar echte grote kansen kreeg het niet meer. Heracles was acht minuten voor de rust nog gevaarlijk. Een vrije trap van Ricky van den Bergh spatte op de vuisten van NAC-goalie Jelle ten Rouwelaar uitéén.

Het begin van de tweede helft leverde nauwelijks noemenswaardige momenten op. De goal van Edwin de Graaf kwam dan ook uit de lucht vallen. De aanvaller wist zich knap vrij te spelen ten koste van Wuytens, die opnieuw een onzekere indruk maakte, en bleef Rob Maas op snelheid voor. Met een bekeken schuiver liet hij Pieckenhagen kansloos.

Daarna zakten de bezoekers nog meer terug en beperkten ze zich louter tot verdedigen. Iets waar de ploeg van Brandts dit seizoen erg sterk in is. Heracles werd amper meer gevaarlijk. Ook het inbrengen van Igor Gluscevic zorgde niet voor het gewenste stormeffect. Toch werden de gastheren nog één keer gevaarlijk. Een door Matthew Amoah onbedoelde verlengde kopbal kwam zomaar bij Klavan terecht, die van dichtbij net over kopte.

NAC had in de slotfase nog enkele countermogelijkheden op de beslissende 0-2, maar ging slordig om met de geboden ruimte. Een fraaie individuele actie van Ahmed Ammi, met één beweging zette hij twee man te kijk, leek nog voor een doelpunt te zorgen, maar Pieckenhagen bracht tot twee keer toe redding.

Door deze zege is NAC verzekerd van een Europees ticket. "Dat is fantastisch voor een club als NAC", jubelde matchwinner De Graaf. "Het was vandaag weer een typische NAC-overwinning. Maar we hadden het beter kunnen uitspelen." Trainer Brandts was vol lof. "We zijn er vol voor gegaan. We hebben goed positiespel laten zien. Ik kijk uit naar de play-offs."

Heracles is nog niet helemaal zeker van lijfsbehoud. Volgende week wacht Ajax. "We gaan de strijd aan", verklaarde trainer Gert Heerkes na afloop. "In de Arena krijg je altijd ruimte en je momenten. Vandaag kwamen die helaas niet."