dinsdag, 12. augustus 2008 - 17:24

Nachtvlindernacht in Buitenpost

Buitenpost

Op vrijdag 29 augustus kunt u ’s avonds onder begeleiding van leden van de Vlinderwerkgroep Friesland weer nachtvlinders bekijken en leren kennen. Botanische Tuin De Kruidhof in Buitenpost doet voor de derde keer mee met de Nationale Nachtvlindernacht van de jubilerende Vlinderstichting.

Vanaf de schemering, ongeveer om 21 uur, tot middernacht bent u welkom in De Kruidhof om meer aan de weet te komen over de nachtvlinders en deze te leren herkennen. U kunt ook rupsen uit uw eigen tuin meenemen voor determinatie. Bij gunstig weer - zacht, droog en rustig - is het ook na middernacht nog mogelijk om vlinders te kijken. Als het slecht weer is - regen of harde wind - gaat het evenement niet door, omdat de nachtvlinders zich dan schuil houden!

De aandacht gaat tijdens de Nationale Nachtvlindernacht vooral uit naar de grote nachtvlinders. Tijdens de Nachtvlindernacht in 2007 werden in De Kruidhof 28 verschillende soorten waargenomen. Heel bijzonder was de vondst van de zeldzame Witte Eenstaart (Cilix glaucata, zie foto). Dit vrij kleine vlindertje heeft roosachtigen als sleedoorn en meidoorn nodig om de eitjes op af te zetten. Beide soorten staan in De Kruidhof. Ook de fruitbomen in de Fruithof zijn voor deze nachtvlinder aantrekkelijk. Meest talrijk bij de vorige telling was de Huismoeder, maar ook minder algemeen voorkomende soorten werden waargenomen, zoals het Goudvenstertje, de Haarbos en het Rood Weeskind. De meeste vlinders werden aangetrokken bij het laken waarachter een sterke kwiklamp stond opgesteld.

Wilt u ze ook eens met eigen ogen komen zien en misschien ook een beetje griezelen van de snorrende insekten om u heen? Ook voor de jeugd is het een belevenis: met zaklantaarn en stroop in de weer om beestjes te lokken. Jonge onderzoekers welkom! Doe mee met de Nationale Nachtvlindernacht en kom naar De Kruidhof in Buitenpost. Iedereen moet zelf een goede zaklantaarn meenemen. De toegang is gratis vanaf 21.00 uur tot middernacht.
Provincie:
Tag(s):