vrijdag, 29. augustus 2008 - 11:12

Nadering debuut Nissan QASHQAI+2

Met rasse schreden nadert het debuut van de Nissan QASHQAI+2 op Nederlandse bodem. De familiecrossover gaat deze maand in productie en staat vanaf eind oktober in de showroom. De Nissan QASHQAI+2 blinkt net als zijn kleinere broer, de Nissan QASHQAI, uit in comfort en souplesse, maar is dankzij een grotere wielbasis en langere carrosserie aanzienlijk ruimer. Hierdoor biedt het interieur genoeg plaats voor een derde zitrij.

Combineer de praktische voordelen van een MPV – gebruiksvriendelijkheid, ruimte – met de uitstekende rijeigenschappen van een hatchback en de uitstraling en comfort van een stoere SUV en het resultaat is de Nissan QASHQAI+2. Samen met de vijfzits QASHQAI en de indrukwekkende Nissan Murano onderstreept de QASHQAI+2 de toonaangevende rol van Nissan in het segment van de crossovers.

De Nissan QASHQAI+2, die eind juli op de autoshow in Londen aan het publiek werd gepresenteerd, gaat deze maand in productie. Bij zijn verschijning in de showroom in oktober kan de klant dan zelf kennismaken met de allereerste familiecrossover. Het opvallendst aan de Nissan QASHQAI+2 is natuurlijk zijn derde zitrij, waardoor de auto plaats biedt aan zeven personen. Dit werd mogelijk door de wielbasis van de QASHQAI met 135 mm te verlengen tot 2.765 mm. De totale lengte van de QASHQAI+2 bedraagt 4.526 mm, een verschil van 211 mm met de vijfzitsuitvoering.

Om voldoende hoofdruimte te creëren op de derde zitrij, is de daklijn aan de achterzijde verlengd en opnieuw vormgegeven. Ook hebben de passagiers op de voorste en middelste zitrij meer hoofdruimte en ontstond dankzij de langere wielbasis meer knieruimte voor de passagiers op de middelste zitplaatsen. Bovendien is de vormgeving van de voor- en achterportieren gewijzigd, waardoor deze optimaal aansluiten bij de nieuwe, langere daklijn. Een ander verschil met de vijfzitter is de ruit in de achterklep die verder naar beneden doorloopt.

De QASHQAI+2 beschikt standaard over dakrails en een panoramisch dak dat voor een aangename lichtinval zorgt. Het verlengen van de QASHQAI zorgt er tevens voor dat de kofferruimte werd uitgebreid. De rugleuning van de voorste achterbank is in drie ongelijke delen neerklapbaar, in de verhouding 40:20:40, terwijl de hoek van de rugleuning over
15 graden verstelbaar is. Op de derde zitrij kunnen kinderen en volwassenen met een lengte van maximaal 1,60 meter comfortabel zitten. De rugleuning is volledig neerklapbaar. Hierdoor ontstaat een grote en vlakke laadvloer voor 500 liter aan bagage, 90 liter meer dan in de QASHQAI.

De Nissan QASHQAI+2 is leverbaar met voor- en vierwielaandrijving. Het motorengamma bestaat in eerste instantie uitsluitend uit 2-liter motoren in diesel en benzine-uitvoering. In het voorjaar van 2009 komen daar nog een 1,5 diesel en 1,6 benzineversie bij.
De 2,0-liter benzinemotor is goed voor 140 pk en 200 Nm en de 2,0-dieselmotor levert 150 pk en 320 Nm aan koppel. Het ALL MODE 4x4-systeem is beschikbaar voor beide 2,0-liter motoren.

Gevoed door het succes van de QASHQAI zijn de verwachtingen rond de QASHQAI+2 hoog gespannen. Sinds zijn lancering eind 2006 is de vijfzitter een enorme hit. De QASHQAI laat de meest indrukwekkende verkoopcijfers in de geschiedenis van Nissan Europa zien en de populariteit van de crossover is zelfs zo groot, dat Nissan een extra shift in de fabriek in het Engelse Sunderland in het leven heeft geroepen om aan de grote vraag te voldoen. Wekelijks rollen nu zo’n 6.100 Nissans QASHQAI van de band. Voorheen waren dat er 4.500. Hierdoor stijgt de jaarproductie tot 200.000 exemplaren.

De prijs van de Nissan QASHQAI+2 begint bij 30.150 euro inclusief BTW/BPM voor de 2,0 benzine Optima.
Categorie:
Tag(s):