maandag, 26. mei 2008 - 10:22

NASA-robot Phoenix veilig op Mars geland

Om 01.53 uur Nederlandse tijd is de 420 miljoen dollar kostende Phoenix Mars Lander op Mars geland. De landing was rechtsreeks te zien op NASA TV. Direct na de landing barste er een feestje uit in het Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

"In mijn dromen kon het nooit zo perfect zijn verlopen zoals het vanavond is gegaan", zei projectmanager Barry Goldstein. "Ik ben in shock. We kregen alle signalen. Echt Alles".

De onbemande sonde is geland op de noordelijke pool van onze buurplaneet. Direct na de landing werd de radio afgezet om kostbare energie te besparen. De zonnepanelen die de Phoenix van stroom moeten voorzien werden een half uur naar landing uitgeflapt toen het opgewaaide stof was weggezakt.

De speciale 2,5 meter lange robotarm zal de komende tijd op de rode planeet gaan graven naar waterijs dat mogelijk onder het Marsoppervlak ligt. Uit dit onderzoek moet duidelijk worden of er microbiologisch leven op Mars is geweest.

De Phoenix werd op 4 augustus 2007 met een Delta-II draagraket van op Cape Canaveral gelanceerd. Met de Phoenix erbij zijn internationaal slechts 6 op 12 landingen op de planeet gelukt.
Categorie:
Tag(s):