zondag, 4. mei 2008 - 12:30

Nationale Dodenherdenking

Amsterdam

Zondag 4 mei heeft Nederland allen -burgers en militairen- herdacht die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

De Nationale Herdenking begon zondagavond met een bijeenkomst in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Dit jaar leverden Marga Minco, de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso, staatssecretaris Jet Bussemaker en de 18-jarige Bahr Azizi en vele anderen een bijdrage aan de Nationale Herdenking.

De 4 meivoordracht zou dit jaar verzorgd worden door Marga Minco (1920), bekend van het boek Het Bittere Kruid uit 1957 maar wegens ziekte nam haar dochter haar plaats in. Minco is de schrijfster van een klein maar veelgelezen oeuvre, waarin de Duitse bezetting en het toeval van het overleven steeds terugkerende thema’s zijn. Zij heeft – als enige van een orthodox-Joods gezin – de oorlog overleefd. In haar voordracht 'Een sprong in de tijd' neemt zij ons mee naar zaterdag 4 mei 1940, de laatste maal dat zij haar vader vergezelde op zijn weg naar de synagoge.

De muziek in de Nieuwe Kerk was dit jaar van de bekende componist Theo Loevendie. Loevendie schreef op verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei de compositie 'De vraag stellen'. Dit nieuwe muziekstuk ging in een uitvoering van het Nationaal Jeugdkoor samen met acteur / zanger Jeroen Willems in première tijdens de Nationale Herdenking.

Traditiegetrouw leggden Koningin Beatrix en de Prins van Oranje de eerste krans bij het Nationaal Monument op de Dam. Ook premier Balkenende was hierbij aanwezig zijn legde een krans.

Na de twee minuten stilte hield de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Jet Bussemaker, een toespraak. Vervolgens droeg Bahar Azizi, de 18-jarige winnaar van de wedstrijd ‘Dichter bij 4 mei’, haar gedicht 'In mijn en ieder hart voor'. De plechtigheid op de Dam werd afgesloten met een defilé langs het monument.
Provincie:
Tag(s):