vrijdag, 10. oktober 2008 - 21:50

Nationale herdenking capitulaties terug naar oorsprong

Wageningen

De herdenking van de capitulaties in 1945 moet weer een nationaal karakter krijgen, met een internationaal tintje. Het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties, onder voorzitterschap van de Gelderse Commissaris der Koningin, Clemens Cornielje, presenteerde de plannen vrijdagmiddag in Wageningen.

De herdenking zal drie onderdelen krijgen: een symposium rond het thema ‘vrede en veiligheid’; een herdenkingsbijeenkomst en een defilé. Voor dit defilé zullen de WOII- veteranen worden uitgenodigd, de erfopvolgers van de Nederlandse en buitenlandse legeronderdelen die een bijdrage hebben geleverd aan de bevrijding van Nederland in de Tweede Wereldoorlog. Op basis van een jaarlijks te kiezen thema zullen daarnaast in beperkte mate andere veteranen het defilé aanvullen. In 2009 zal dat thema 60 jaar NAVO zijn.

Met deze invulling keert het NCHC terug naar de oorsprong van de herdenking: stilstaan bij de capitulaties van Duitsland en Japan in 1945 en de bevrijding, die van groot belang zijn voor de Nederlandse geschiedenis.

Al sinds 2004 is er gesproken over de toekomst van de herdenking van de capitulaties. Ook stelde de regering in dat jaar de Nederlandse Veteranendag in. Na het jubileumjaar 2005 heeft het NCHC daarom besloten om geen defilé meer te organiseren. Vanaf 2006 organiseerde het Comité 4 en 5 mei Wageningen een lokaal Vrijheidsdefilé ter opvolging van het oorspronkelijke defilé. Met het nieuwe concept is het defilé weer een nationale activiteit met een internationaal karakter.
Provincie:
Tag(s):