woensdag, 3. september 2008 - 17:33

Nationale recherche doet grote wapenvondst in Amsterdams pand

Amsterdam

De Dienst Nationale Recherche van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) heeft in de nacht van dinsdag 2 september op woensdag 3 september een omvangrijke wapenvondst gedaan. Dit heeft het KLPD woensdagmiddag 3 september bekendgemaakt.

150 vuurwapens
In een bedrijfspand in het stadsdeel Oud-West werden meer dan 150 vuurwapens aangetroffen, waaronder nieuwe automatische Glock-pistolen en Steyr-machinepistolen met bijbehorende geluiddempers en patroonhouders.

4 aanhoudingen
Drie mannen van 41, 42 en 53 jaar en een vrouw van 27 zijn als verdachten aangehouden op verdenking van illegaal bezit van en handel in vuurwapens. Het onderzoek door de Dienst Nationale Recherche van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) is in juli gestart op verzoek van de Noord-Ierse autoriteiten.

In een onderzoek naar een criminele organisatie die zich bezig houdt met de illegale wapen- en drugshandel en smokkel van sigaretten deden de Noord-Ierse politie en douane een verzoek om rechtshulp aan het Landelijk Parket. Vermoedelijk werden vuurwapens en harddrugs voor de Noord-Ierse misdaadorganisatie geleverd vanuit Nederland.

Samenwerking justitie Ierland
Nauwe samenwerking tussen Nederlandse en Noord-Ierse justitie- en politiediensten leidde dinsdagavond en –nacht eerst tot de aanhouding van een 34-jarige verdachte in Noord-Ierland. Daarbij zijn in Belfast en Dublin 41 vuurwapens en een transport van 14 kilo heroïne in beslag genomen.

Arrestatieteam
Onmiddellijk daarna hield de Nationale Recherche vier verdachten aan en deed doorzoekingen op drie adressen in Amsterdam en een in Zaandam. De aanhoudingen werden uitgevoerd door een arrestatieteam van de regiopolitie Amsterdam-Amstelland.

In het bedrijfspand in het stadsdeel Oud-West troffen de rechercheurs in de achterbak van een personenauto tientallen vuurwapens aan in plastic boodschappentassen. Ook bleken vuurwapens verborgen in kluisjes in betonnen pilaren. Houten panelen ontrokken de bergplaatsen aan het zicht.

Munitie
Bij de doorzoekingen is bovendien beslag gelegd op 7000 stuks munitie, laserpointers voor vuurwapens, mobiele telefoons, computers, administratie 20.000 euro en een geldtelmachine.

De verdachten worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam.
Provincie:
Tag(s):