vrijdag, 14. maart 2008 - 12:55

Nationale Recherche houdt verdachte van terrorisme aan

Breda

De Nationale Recherche heeft vannacht in Breda een 26-jarige Pakistaan aangehouden, die wordt verdacht van deelneming aan een internationaal jihadistisch netwerk dat voorbereidingen treft voor aanslagen in West-Europa.

Het netwerk heeft eerder voorbereidingen getroffen voor een zelfmoordaanslag in Barcelona. Volgens de Spaanse autoriteiten zijn deze voorbereidingen in januari verstoord door een aantal aanhoudingen. Het netwerk zou ook aanslagen hebben willen plegen in Frankrijk, Portugal, Duitsland en Engeland.

Het onderzoek in Nederland is door de Nationale Recherche van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) eind januari ingesteld naar aanleiding van informatie van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD).

De aangehouden verdachte verblijft sinds september 2007 in Nederland en staat ingeschreven voor een vierjarige hbo-opleiding. Voor de studie waarvoor hij zich heeft laten inschrijven volgde hij weinig lessen. Uit onderzoek bleek dat hij vooral als huisschilder werkte.

Vanaf de start van het onderzoek stond de verdachte vrijwel voortdurend onder observatie van de politie. Ter voorkoming van terroristische activiteiten door het jihadistisch netwerk is door het Openbaar Ministerie besloten de man te laten aanhouden. Overigens zijn er geen aanwijzingen dat de man betrokken is bij de voorbereiding van aanslagen die in Nederland zouden moeten worden gepleegd. De aanhouding is vannacht om 02.00 uur uitgevoerd door de Dienst Speciale Interventies (DSI) van het KLPD. Bij de doorzoeking van zijn woning is beslag gelegd op een computer en twee mobiele telefoons.

De man wordt maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam.
Provincie:
Tag(s):