vrijdag, 25. januari 2008 - 14:28

Natuurbelevings-centrum de Oostvaarders krijgt vorm

Almere

Almere krijgt dicht bij de stad een natuurbelevingscentrum waar volop genoten kan worden van het landschap en de bijzondere natuur van de Oostvaardersplassen. Inmiddels heeft het gebouw zijn vorm in grote lijnen bereikt. Ook is de aanleg van de grote waterpartij rondom het gebouw afgerond, zodat geen hekken meer nodig zijn om de grote grazers, de heckrunderen en de konikpaarden, van de recreant te scheiden. Deze waterpartij heeft bovendien een belangrijke betekenis voor de natuur en is zeer aantrekkelijk voor vogels.

Het natuurbelevingcentrum de Oostvaarders Almere opent naar verwachting begin 2009 haar deuren. De komende maanden wordt er aan de binnenkant van het gebouw gewerkt. Om de natuur zo min mogelijk te verstoren mag er pas in augustus weer gewerkt worden aan de buitenkant van het gebouw en de inrichting van het omliggende terrein. Het gebouw komt er aan de buitenkant nog heel anders uit te zien, het krijgt een bekleding met donkere houten panelen waardoor het op gaat in de omgeving. Er komen wandelpaden, banken, een toegangsweg vanaf de Buitenring en een parkeerplaats. Het gebouw wordt optimaal toegankelijk voor bezoekers met een lichamelijke handicap. Voordat het gebouw geopend wordt komt er ook een wandel- en fietsverbinding met de Oostvaardersbuurt en NS-station de Oostvaarders via een brug over de Buitenring.

In het centrum krijgen bezoekers straks informatie over het gebied. Bovendien krijgen ze een direct zicht op de plassen en zijn bijzondere natuur. Met een klein beetje geluk kunnen bezoekers de zeearend zien vliegen en de lepelaar en de zilverreiger hun voedsel zien zoeken. Passerende recreanten kunnen in het horecagedeelte terecht voor een kop koffie en meer. Voor Almeerse scholen worden er lessen aangeboden. Het gebouw wordt ook ingezet als vergaderlocatie.

Op de website oostvaarders kunt u de vorderingen van de bouw volgen.
Provincie:
Tag(s):