maandag, 28. januari 2008 - 17:06

NAVO vlootverband bezoekt Amsterdam

Amsterdam

Het permanente NAVO-vlootverband Standing Nato Maritime Group 1 (SNMG1) ligt van vrijdag 1 tot en met maandag 4 februari in de haven van Amsterdam. Het vlootverband opereert de eerste helft van 2008 op de Atlantische Oceaan, de Oostzee en Middellandse Zee om later dit jaar paraat te kunnen zijn als Navo Response Force (NRF). Dit heeft het ministerie van Defensie maandagmiddag laten weten.

Het verband staat onder leiding van de Spaanse schout-bij-nacht Juan Rodriguez. Vanaf zijn vlaggenschip, multipurposefregat SPS Alvaro de Bazan, geeft hij leiding aan het Spaanse bevoorradingsschip SPS Marques de la Ensenada, het Duitse fregat FGS Rheinland-Pfalz en de Amerikaanse torpedobootjager USS Bainbridge.

SNMG 1 is een multinationale vloot die de vitale handelsroutes over zee naar de NAVO-lidstaten veilig stelt en de zeegrenzen rond de NAVO-lidstaten beveiligt tegen illegale overschrijdingen en smokkel.

Als expeditionaire eenheid wordt zij ingezet bij crisisoperaties, snelle interventies, evacuaties van burgers en embargo-operaties. De NRF-kwalificatie is de hoeksteen van de moderne NAVO-inzet, waarbij eenheden sneller inzetbaar zijn over nog grotere afstanden.
Provincie:
Tag(s):