vrijdag, 1. februari 2008 - 17:12

NAVO-vlootverband doet Amsterdam aan

Amsterdam

Het permanente NAVO-vlootverband Standing Nato Maritime Group 1 (SNMG1) ligt van vrijdag 1 tot en met maandag 4 februari in de haven van Amsterdam. Het vlootverband opereert de eerste helft van 2008 op de Atlantische Oceaan, de Oostzee en Middellandse Zee.

Het verband staat onder leiding van de Spaanse schout-bij-nacht Juan Rodriguez. Vanaf zijn vlaggenschip, het multipurposefregat SPS Alvaro de Bazan, geeft hij leiding aan het Spaanse bevoorradingsschip SPS Marques de la Ensenada, het Duitse fregat FGS Rheinland-Pfalz en de Amerikaanse torpedobootjager USS Bainbridge.

SNMG 1 is een multinationale vloot die de vitale handelsroutes over zee naar de NAVO-lidstaten veilig stelt en de zeegrenzen rond de NAVO-lidstaten beveiligt tegen illegale overschrijdingen en smokkel. Zij wordt ingezet bij crisisoperaties, snelle interventies, evacuaties van burgers en embargo-operaties.

Later dit jaar is SNMG1 actief als NATO Response Force (NRF). De NRF is een onderdeel van de NAVO dat snel en wereldwijd inzetbaar is.
Provincie:
Tag(s):