zondag, 27. januari 2008 - 16:23

NEC pakt drie belangrijke punten tegen FC Utrecht

(Elfvoetbal) NEC heeft na tien competitierondes zonder winst eindelijk weer eens drie punten gepakt. FC Utrecht was de klos en verloor met 2-0. De Nijmegenaren stijgen daardoor naar de zestiende plaats, maar nog belangrijker, houden aansluiting met de onderste helft van de Eredivisieploegen. Utrecht blijft onderin het linkerrijtje hangen en raakt steeds verder achterop in de strijd om Europese tickets.

Misschien kwam het door het barslechte veld, maar in de eerste helft kwamen beide ploegen niet aan voetballen toe. Er werd geknokt om de bal en scheidsrechter Roelof Luinge moest zich veelvuldig laten gelden. NEC vond regelmatig de spelers aan de zijkanten, maar de voorzet belandde steeds in de voeten van een FC Utrecht-verdediger.

Ook de Nijmeegse verdediging zat goed dicht en dus konden ook de bezoekers niet veel gevaar stichten. Grootste kans was er voor Robin Nelisse, de man in vorm bij Utrecht. Flankspeler Cedric van der Gun kwam goed door op links en kreeg de bal bij de spits van de Nederlandse Antillen. Die draaide goed weg bij zijn tegenstander en mikte in de verre hoek. NEC-doelman Babos ging gestrekt en tikte de bal nog net naast.

Aanvoerder Jonas Olsson van de Nijmeegse ploeg moest vlak voor rust van het veld met een brancard. De Deen verdraaide zijn rechterenkel en meldt zich in de al overvolle ziekenboeg.

Nog maar net uit de kleedkamer kon Brett Holman alleen door richting het Utrecht-doel na een leep balletje van Van Beukering. De Australiër moest nog wel dertig meter overbruggen en deed dat niet handig. Holman speelde de bal te ver voor zich uit en keeper Michel Vorm kon de bal onderscheppen.

Diezelfde Vorm moest vijf minuten later naar de kant met een knieblessure. Daardoor kon Wesley de Ruiter, de 22-jarige derde keeper van Utrecht, zijn debuut maken in de Eredivisie.

De nieuweling werd meteen op de proef gesteld. NEC kreeg twee grote kansen via Jhon van Beukering en Patrick Pothuizen. De clubtopscorer van de Nijmegenaren, Van Beukering, wist even later wel De Ruiter te passeren. Na een strakke voorzet van Jeremain Lens dook Van Beukering met het hoofd naar de bal en kopte binnen.

NEC speelde in de tweede helft degelijk en zette Utrecht onder grote druk. De bezoekers dachten na de achterstand vooral aan aanvallen en gaven achterin – teveel -- ruimte weg. Met de snelle Lens loerend op de counter viel een kwartier voor de tijd de beslissing. De huurling van AZ stuurde Holman weg en de Australiër schoof rustig binnen. Een korte stormloop van Utrecht ten spijt bleef het bij 2-0.