zaterdag, 8. maart 2008 - 23:47

NEC zet goede reeks voort tegen De Graafschap

(Elfvoetbal) NEC kruipt steeds verder weg van de degradatiestreep. Door de 3-1 overwinning op De Graafschap gaat de ploeg van Mario Been nu zelfs AZ voorbij op de ranglijst en komt het op de elfde stek. Brett Holman en Krisztian Vadocz schoten raak voor NEC. De eretreffer voor De Superboeren kwam van de voet van Niklas Tarvajärvi.

De Graafschap bood de Nijmegenaren weinig weerstand. De ploeg van Jan de Jonge oogde slap en maakte nooit aanspraak op de overwinning. De ploeg uit Doetinchem zit sowieso in een langdurige dip. Uit de laatste twaalf wedstrijden werden slechts vier punten behaald. De prestaties van NEC zijn de laatste weken meer dan uitstekend. Mede door overwinningen op Feyenoord, Heerenveen en AZ is de ploeg bezig aan een indrukwekkende opmars. Ook tegen De Graafschap ging NEC vol voor de winst. Gezien de zeer aanvallende 3-4-3 opstelling speelde de Nijmeegse formatie met het idee om in ieder geval een doelpunt meer te maken dan de tegenstander. Dat lukte dan ook.

De vrije trappen van Youssef El-Akchaoui zorgden voor het eerste gevaar van de wedstrijd. De verdediger van NEC bleek over flink wat buskruit in zijn linkervoet te beschikken en haalde enkele malen zeer hard uit. Doelman Jimmy van Fessem kon de pegels maar met moeite verwerken. NEC domineerde de hele eerste helft, mede dankzij de aanvallende opstelling.

De stormloop richting het doel van De Graafschap deed het scorebord in de 33ste minuut verspringen in het voordeel van NEC. Een lange bal van achteruit belandde op het hoofd van Peter Wisgerhof. Hij verlengde goed naar Brett Holman, die niet nadacht en uithaalde: 1-0.

De Graafschap stelde daar bar weinig tegenover. De ploeg voetbalde futloos en creeërde geen uitgespeelde kans. Lasse Schöne, de schakel waar normaal de Doetinchemse aanvallen beginnen, kwam niet in het spel voor en ook het spitsenkoppel Karlsons-Tarvajärvi was onzichtbaar. Toch scoorden De Superboeren op slag van rust nog bijna. Op een voorzet van Schöne kon Girts Karlsons uithalen. Maar een briljante redding van Gabor Babos zorgde ervoor dat NEC met een minimale voorsprong de rust in ging.

Met een mooi zaalvoetbaldoelpunt startte NEC de tweede helft ideaal. Jeremain Lens speelde de bal in op Jhon van Beukering. Die hield de bal goed vast met de rug naar de goal en legde klaar voor Krisztian Vadocz. De Hongaar schoot van dichtbij de 2-0 binnen.

Met een achterstand van twee doelpunten begon ook De Graafschap steeds oppurtunistischer te voetballen. Met het nodige geluk leverde dat al snel de aansluitingstreffer op. De opkomende Jordy Buijs bereikte tussen een woud van benen spits Tarvajärvi. Die haalde tussen vier man uit en passeerde de grabbelende Gabor Babos.

Maar de aanvallers van NEC bleven ongrijpbaar voor De Superboeren. Twee kansen voor Van Beukering en een lob van Kevin Bobson werden niet gepromoveerd tot doelpunt, maar een kwartier voor tijd mikte Brett Holman wel raak. De Australiër plukte een goede voorzet van Lens ineens uit de lucht en schoot de 3-1 binnen. Enige tegenvaller was eigenlijk de gele kaart voor Bas Sibum. De middenvelder die de laatste weken zo belangrijk was voor NEC mist nu de wedstrijd tegen Sparta Rotterdam van volgende week.