maandag, 17. maart 2008 - 17:41

Nederland blij met 2% groei van melkquota

Groningen

Vanaf 1 april 2008 mag er 2% meer gemolken worden in Europa. Dat hebben de Europese ministers van Landbouw vandaag besloten. Voor Nederland betekent deze verruiming ongeveer 225 miljoen kilo extra melk. Het totale melkquotum wordt per 1 april ongeveer 11.465 miljoen kilo.

Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft zich de afgelopen maanden in Brussel sterk gemaakt om nog dit jaar extra melkquotum te krijgen. De Europese Commissie voorziet namelijk een afschaffing van de melkquota in 2015.

Nederland vindt het belangrijk dat er een goede overgangsperiode komt. Minister Verburg: ‘Door dit besluit kunnen melkveehouders in Nederland en elders in Europa profiteren van de structureel stijgende vraag naar melk en melkproducten. Zonder quotumstijging hadden we met de handen op de rug gebonden moeten toekijken hoe producenten elders in de wereld meer produceren.’ Een verruiming van de melkquota is daarom belangrijk. Omdat in 2003 al was besloten om de quota met 0,5% te laten stijgen, zullen Nederlandse melkveehouders per 1 april 2008 daarom 2,5% extra melk mogen produceren.
Categorie:
Tag(s):