vrijdag, 14. maart 2008 - 7:45

Nederland en Slowakije ondertekenen overeenkomst samenwerking Uruzgan

Den Haag

De Slowaakse minister van Defensie en de Nederlandse ambassadeur in Bratislava ondertekenen vrijdag een overeenkomst over de militaire samenwerking tussen beide landen in Uruzgan.

'Nederland is bijzonder verheugd over de Slowaakse bijdrage en ziet uit naar de samenwerking in Uruzgan,' aldus minister van Buitenlandse Zaken Verhagen. 'Deze samenwerking is een belangrijke nieuwe stap in de uitstekende militaire betrekkingen tussen beide landen.'

Slowakije heeft toegezegd om 42 militairen naar Uruzgan te sturen. Zij zullen daar de Nederlandse missie ondersteunen, onder andere door bij te dragen aan de bewaking van Kamp Holland. Twee Slowaakse officieren gaan deel uitmaken van de staf van het Provincial Reconstruction Team (PRT) en vijf militairen zullen de kern vormen van een team dat eenheden van het Afghaanse leger zal trainen en begeleiden.

Na ondertekening van de overeenkomst zullen de twee stafofficieren voor het PRT op korte termijn naar Uruzgan afreizen. De rest van het Slowaakse contingent treedt deze zomer aan.

Slowakije is het eerste land van de nieuwe militaire partners in Uruzgan waarmee nu een formele overeenkomst is getekend. De verwachting is dat overeenkomsten met de overige partners, Frankrijk, Hongarije, Tsjechië en Singapore, spoedig zullen volgen.
Provincie:
Tag(s):