donderdag, 17. april 2008 - 16:00

Nederland gaat clustermunitie afschaffen

Den Haag

Minister van Defensie Eimert van Middelkoop gaat de voornaamste clustermunitie die de krijgsmacht heeft afschaffen. Het gaat om de CBU-87 vliegtuigbom voor de F-16. Dit heeft hij woensdag in een brief aan de Tweede Kamer geschreven.

De Nederlandse regering werkt met 103 andere landen aan een internationaal verdrag over clustermunitie die onaanvaardbaar humanitair leed veroorzaakt. In dat verdrag wordt een duidelijke grens getrokken tussen aanvaardbare en niet-aanvaardbare clustermunitie. Daarbij wordt gekeken naar het aantal submunities, verbeterde ontstekingen en zelfvernietigings- en zelfneutraliseringsmechanismen die deze wapensystemen bezitten.

De CBU-87 voldoet niet aan deze criteria voor aanvaardbare munitie en wordt dus afgeschaft en op termijn vernietigd. De M261 raketkop voor de Apache-helikopter bestaat uit negen stuks submunitie. De kans op achtergebleven niet-ontplofte explosieven is bij deze raketkop niet groter dan bij gewone munitie. De minister vindt het daardoor niet nodig om deze raketten in de ban te doen.
Provincie:
Tag(s):