woensdag, 19. november 2008 - 23:26

Nederland met glans langs Zweden

(Elfvoetbal) Ja hoor, dat zul je net zien. Juist als voetbalminnend Nederland massaal besluit thuis te blijven, speelt Nederland een alleraardigst oefenduel. In de huiskamerambiance van de Amsterdam ArenA werd Zweden met 3-1 naar Scandinavië gestuurd.

Vooraf was het vooral interessant om te volgen hoe Demy de Zeeuw, Ryan Babel en Dirk Kuijt het zouden gaan doen. Deze spelers krijgen namelijk niet altijd een kans op hun favoriete positie; of niet bij hun club, of niet bij het Nederlands elftal.

In Oranje krijgt Nigel de Jong steevast de voorkeur boven De Zeeuw, Rafael van der Vaart boven Babel en een fitte Klaas-Jan Huntelaar boven Kuijt. Door blessures mochten de middenvelder en de spits nu wel hun opwachting maken. De keuze voor Babel was opvallend, omdat normaal gesproken Van der Vaart achter de centrale aanvaller speelt. Die rol werd dit keer toebedeeld aan Wesley Sneijder, Babel stond aan de linkerkant geposteerd.

Zonder afbreuk te doen aan de kunsten van Van der Vaart, maar in de eerste helft verliep de wisselwerking tussen Babel, Sneijder, Kuijt en van Persie uitstekend. Zoals alle oranjehemden goed hun best deden. Alsof de internationals geprikkeld waren door de lage opkomst. Er zaten slechts 16.000 mensen in de ArenA. Dat weerhield Oranje er niet van fel te beginnen en kansen te creëren.

Het Nederlands elftal vermaakte tot de 32ste minuut de weinige toeschouwers en vond het toen tijd voor een doelpunt. Sneijder bekroonde zijn goede optreden door een prachtige krultrap op het hoofd van Van Persie neer te leggen. De aanvaller van Arsenal kon niet missen: 1-0.

Gebroederlijk met een omhelzing vierden de twee internationals vervolgens de goal. Om en public een einde te maken aan alle geruchten dat ze sinds het EK en de inmiddels wereldberoemde vrije trap niet meer door een deur zouden kunnen.

In de tweede helft viel Oranje nog meer aan. Dat kwam niet in de laatste plaats door de wissel De Zeeuw-Van der Vaart. Laatstgenoemde ging naast Van Bommel op het middenveld spelen. De diepgang van Van der Vaart werd meteen beloond in minuut 48. De linkspoot trok op de achterlijn goed terug en zag de instormende Van Persie binnentikken: 2-0.

Twee minuten later werd het debuut van doelman Michel Vorm ontsierd door een goal van Zweden. Kim Kallström vuurde hard, de Utrecht-goalie verkeek zich op de snelheid en zag het leer via zijn handen binnenploffen.

Daarna werd de wedstrijd wel gezapig, maar Oranje deed er in ieder geval alles aan om leuk te blijven voetballen. Van Persie had zelfs een penalty verdiende in de slotfase. De 3-1 van Kuijt (kopbal) was een mooi toetje voor de hardwerkende spits en de mensen die wel de moeite hadden genomen naar het stadion te komen. Op de uitslag viel niets af te dingen.
Categorie:
Tag(s):