vrijdag, 13. juni 2008 - 10:23

Nederland op jacht naar nieuw succes tegen Frankrijk

(Elfvoetbal) Nederland heeft veel lof geoogst voor de spetterende overwinning op Italië. In zowel de binnenlandse als de buitenlandse media werd bewondering geuit voor de speelwijze van de Hollanders tegen de wereldkampioen. Wesley Sneijder bleef, ondanks de euforie, reëel: "We hebben nog niets, we mogen niet verslappen."

Voor het EK hielden de bookmakers nauwelijks rekening met een toernooiwinst van Oranje, maar na de winst op Italië houden dichten ook zij het Nederlands elftal een goede kans toe. Oranje stond voor EURO2008 nog op een quotering van 12 tegen 1. Inmiddels is dat nu 'slechts' 5 tegen 1.

Of bij Nederland Klaas-Jan Huntelaar inzetbaar is tegen de Fransen is nog maar de vraag. De Ajacied ontbrak woensdagochtend op de training, vanwege een kuitblessure. Mario Melchiot lijkt nog niet voldoende te zijn hersteld van een kwetsuur aan zijn schaambeen, terwijl Arjen Robben naar alle waarschijnlijkheid het duel tegen Frankrijk aan zich voorbij moet laten gaan vanwege de hardnekkige blessure aan zijn lies.

Bij Frankrijk zijn Thierry Henry en Patrick Vieira zo goed als uit de lappenmand. Beide spelers moesten het eerste groepsduel tegen Roemenië aan zich voorbij laten gaan, maar lijken tegen Nederland te kunnen spelen. William Gallas, die 90 minuten speelde tegen de Roemenen, voelde zich niet geheel fit. "Ik ben slechts 80 procent fit. Ik voelde me gister goed, maar ik weet dat ik beter kan", aldus de verdediger van Arsenal. "Tegen de Nederlandse aanvallers zal ik op mijn allerbest moeten zijn. Ik heb nog een paar dagen om daar klaar voor te zijn."

De Fransen willen tegen Nederland zonder handrem spelen, zei Gallas dinsdag in De Telegraaf: "Tegen Roemenië hadden we het lastig. Het tempo lag veel te laag, dat moet echt omhoog. Nederland speelt aanvallender, dus dat zal ons meer ruimte geven. Gelukkig spelen ze niet met tien man achter de bal, zoals Roemenië deed."

Eric Abidal is strijdvaardig in aanloop naar het duel tegen Oranje. "De Nederlanders hebben een goed elftal, maar ze moeten nog twee wedstrijden afwerken, waaronder één duel tegen ons. En wij gaan er alles aan doen om die te winnen", aldus de linksachter van Barcelona op de persconferentie. "Het is leuk dat ze drie keer scoren, maar het gaan om de winst. Wij hadden het lastig tegen de Roemenië, en Nederland zal het lastig gaan krijgen tegen ons."

Vermoedelijke opstellingen

Nederland:
Van der Sar (Man United); Boulahrouz (Sevilla), Ooijer (Blackburn Rovers), Mathijsen (HSV), Van Bronckhorst (Feyenoord); De Jong (HSV), Engelaar (Twente); Kuyt (Liverpool), Van der Vaart (HSV), Sneijder (Real Madrid), Van Nistelrooij (Real Madrid)

Frankrijk:
Coupet (Olympique Lyon); Evra (Man United), Gallas (Arsenal), Thuram (Barcelona), Diarra (Portsmouth); Toulalan (Olypique Lyon), Makélélé (Chelsea); Malouda (Chelsea), Ribéry (Bayern Munchen), Govou (Olympique Lyon), Henry (Barcelona)
Categorie:
Tag(s):