zaterdag, 24. mei 2008 - 17:26

Nederland 'plane-poolt' samen met NAVO-landen

Den Haag

De ministers Verhagen van Buitenlandse Zaken en Van Middelkoop van Defensie, delen de kosten voor het gebruik van het militaire transportvliegtuig C17. Hierdoor kan Nederland meedoen aan een pool van NAVO-landen die gezamenlijk gebruik maken van het toestel. Nederland krijgt vijfhonderd vlieguren per jaar die kunnen worden ingezet voor buitenlandse missies. Dit heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag laten weten.

130 miljoen euro
Met de deelname aan de NAVO-pool is honderddertig miljoen euro gemoeid. “De transportcapaciteit bij Nederlandse militaire missies in het buitenland wordt aanmerkelijk vergroot. Ook bij onze missie in Uruzgan doen we daar ons voordeel mee,� aldus Verhagen.

Nederland zal samen met onder andere de VS, Noorwegen, Zweden, Italië, Finland en een aantal Oosteuropese landen, gebruik maken van drie C17 transportvliegtuigen. Met de C17 kunnen onder meer houwitzers en helicopters worden vervoerd.

Zware omstandigheden
Het toestel is geschikt om onder zware omstandigheden vluchten uit te voeren. Zo beschikt de C17 over een eigen afweersysteem en kan het landen op zeer korte en onverharde landingsbanen.
Provincie:
Tag(s):