donderdag, 2. oktober 2008 - 9:25

Nederland verlengt missie in Tsjaad niet

Den Haag

Minister Eimert van Middelkoop heeft in Deauville herhaald dat Nederland zijn bijdrage aan de EU-missie in het Afrikaanse Tsjaad niet zal verlengen. Van Middelkoop gaf aan dat er niet te tornen valt aan het mandaat van een jaar.

Ondanks sterke druk op de deelnemende landen hun bijdrage voort te zetten, stelde de minister dat dit uitgesloten is. "Het Nederlandse detachement van zestig mariniers, dat vanaf begin juni aan deze Europese missie deelneemt, zal zoals afgesproken in maart 2009 vertrekken". De Verenigde Naties nemen daarna de taken over.

Van Middelkoop neemt deel aan de halfjaarlijkse informele EU-vergadering in Deauville, Frankrijk. Tijdens deze bijeenkomst, die onder Frans voorzitterschap staat, spraken de ministers van Defensie naast de EUFOR-missie in Tsjaad ook over actuele ontwikkelingen met betrekking tot de EVDB-missie in Bosnië-Herzegovina.

Onder de vlag van 'Operatie Althea' is de missie sinds 2004 actief in de voormalige Joegoslavische deelstaat. De missie voorloopt voorspoedig, waardoor het aantal militairen al van zevenduizend is teruggebracht naar 2500. Nederland heeft 85 militairen op de Balkan ingezet. Vandaag besloten de ministers opties uit te werken voor een nog kleinere presentie en een overgang naar een civiele missie, die zich richt op training en opbouw van de Bosnische strijdkrachten. Daarmee zou de militaire presentie over enige tijd worden beëindigd.
Provincie:
Tag(s):