vrijdag, 26. september 2008 - 18:13

"Nederland zet levens op het spel"

Den Haag

Volgens staatssecretaris Jack de Vries lopen militairen in Afghanistan geen extra risico’s. De Vries reageerde hiermee vandaag op uitspraken van De Vakbond Voor Defensiepersoneel (VBM/NOV).

Volgens de vakbond is er een groot tekort aan pantservoertuigen (Patria en Bushmaster). Ook wapensystemen zijn door gebrekkig onderhoud sterk verminderd inzetbaar en moet er snel extra geld naar Defensie voor de aanschaf van onderdelen en materieel. De veiligheid van onze Nederlandse militairen maakt dat dringend noodzakelijk, aldus de VBM/NOV.

Naar aanleiding van de uitspraken van de VBM/NOV ontvangt Defensie veel telefoontjes van verontruste ouders en partners van militairen in het uitzendgebied. Die ongerustheid is volgens de staatssecretaris niet nodig.

Defensie zegt de problemen met materieel al eerder onderkend te hebben. Het betreft vooral extra slijtage en een tekort aan reservedelen. De staatssecretaris benadrukt dat daar juist extra geld voor beschikbaar is gesteld en dat extra materieel, waaronder nieuwe Bushmasters, snel zullen worden aangeschaft. De operationele inzetbaarheid is dus niet in gevaar, aldus de Vries.

Ook reageerde De Vries op berichten in de media over het tijdelijk op non-actief stellen van een verkenningspeloton in Uruzgan. Bij de afwikkeling van eerdere militaire operaties van dit peloton van Task Force Uruzgan (TFU) is gebleken dat er binnen de groep dusdanige problemen zijn, dat zij hun operationele taken niet naar behoren kunnen uitvoeren. Hierop heeft de commandant TFU, mede in het belang van het personeel, besloten om de eenheid tijdelijk niet operationeel in te zetten.

"De commandant maakt hierin een eigen afweging, en daar staan wij als politieke leiding volledig achter", zegt de staatssecretaris. Momenteel voert de Koninklijke Marechaussee een oriënterend feitenonderzoek uit om duidelijk te krijgen wat er is gebeurd. Op de uitkomsten daarvan zal Defensie niet vooruitlopen.
Provincie:
Tag(s):