maandag, 22. december 2008 - 21:06

Nederlander houdt zich in met Oud en Nieuw

Amsterdam

Driekwart van de Nederlanders zou wel eens een ver weg Oud en Nieuw willen vieren in wereldsteden als New York of Sydney of op een tropisch eiland. Maar toch blijven ze meestal gezellig thuis om de jaarwisseling te vieren in bijzijn van familie en vrienden, met een borrel of een etentje.

Heel uitbundig wordt oudejaarsavond niet gevierd; de meeste mannen kleden zich niet feestelijk en tussen 02.00 en 03.00 uur gaan de meeste Nederlanders al naar bed. Uit onderzoek van T-Mobile onder ruim 1.000 Nederlanders blijkt dat jong en oud zich op de laatste dag van het jaar vooral vasthoudt aan oude gewoonten, zoals het kijken naar de oudejaarsconference en het eten van oliebollen, gemiddeld 5 stuks per persoon.

Bellen en sms’en zijn inmiddels ‘nieuwe’ gewoonten tijdens de jaarwisseling. Na twaalf uur worden vooral naaste familieleden gebeld (ca. 5 mensen). Vrienden ontvangen een persoonlijk sms’je met de gelukwensen.

Bellen en sms’en is een wezenlijk onderdeel van de jaarwisseling. 60% van de Nederlanders vindt het heel normaal dat er direct na de jaarwisseling gebeld en ge-sms’t wordt.

Champagne is nog steeds de meest populaire drank tijdens Nieuwjaarsavond, gevolgd door wijn en frisdrank. Nederlanders zijn nog steeds dol op oliebollen, gemiddeld eten ze op een avond vijf oliebollen en drie appelflappen per persoon. De meeste bollen en flappen worden gekocht, slechts een kwart van de mensen bakt ze nog zelf.

Een kwart van de Nederlanders luistert het liefst naar ‘Happy New Year’ van Abba, gevolgd door New Year’s Day’ van U2. ‘New Year’ van de Sugababes is het minst populaire nummer tijdens Oud en Nieuw.

Op 1 januari slaapt de helft van de Nederlanders het liefst uit. Verder gaan ze op pad om de (schoon)ouders een goed Nieuwjaar te wensen. Eén procent ziet het wel zitten om een Nieuwjaarsduik te nemen.
Categorie:
Tag(s):